ORBAN SVE DIGNUO NA NOGE! Hrvatska izjave o mađarskom moru osudila, Plenković pozvan na sastanak

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je na izjave premijera Mađarske, Viktora Orbana.

Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske Vlade Orbana. Osuđujemo, također, bilo kakve teritorijalne pretenzije prema drugim suverenim državama.

Nastavno na to, mađarski veleposlanik u RH pozvan je danas u MVEP na razgovor, dok je veleposlanik RH u Mađarskoj zatražio razgovor u nadležnom ministarstvu očekujući objašnjenje ovakvih izjava koje nepotrebno narušavaju naše dobrosusjedske odnose”, kazali su iz MVEP-a.

Pozadina Orbanove izjave protivljenje je europskom embargu na uvoz ruske nafte zbog čega je Mađarsku jučer posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Izjave Viktora Orbana osudili su i Mostovi zastupnici Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot.



Troskot je, upitan za izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana kako bi i Mađarska imala luku da joj nije oduzeto more, podsjetio da je Most već i ranije upozoravao da je ova vlada s premijerom Andrejom Plenkovićem i bivšim ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem intenzivno radila na “mađarizaciji” energetskog i financijskog sektora.

Vezano za Orbanovu izjavu da je Mađarskoj oduzeto more, Troskot je na mađarskom jeziku poručio – Hrvatska nikada neće biti mađarska zemlja. Drži kako nije slučajno da se središta određenih banaka otvaraju u Zadru, da se državljanstva hrvatskih građana kupuju za nekoliko stotina eura, da je kupljena Ina i energetski uvjetuju iskopine plina na granici Hrvatske i Mađarske te se uvjetuje Petrokemiji proizvodnja kako to odgovara Mađarskoj.

Također, smatra i kako nije slučajno da smo izgradili nekoliko dalekovoda i plinovoda prema Mađarskoj i tako postali itekako ovisni o toj zemlji.

Na razgovore o prijedlogu embarga na uvoz nafte iz Rusije pozvan je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Spominjanje Plenkovića kao sudionika tih pregovora govori da je Jadranski naftovod, sa svojim naftnim terminalom u Omišlju i naftovodom koji preko Siska ide i do mađarske granice, ključan u osmišljavanju rješenja.

Orban tvrdi da bi, prije no što Mađarska počne znatnije koristiti Janaf kao alternativni pravac opskrbe naftom, “Hrvatska morala značajno povećati kapacitet naftovoda na jednom njegovu dijelu”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI