ORBAN NIJE SAM: Češka stala uz Mađarsku

Wikimedia commons

Češka vlada podržava mađarskog premijera Viktora Orbana nakon što je Europski parlament u srijedu glasao da se pokrene kazneni postupak protiv Mađarske zbog nepoštivanja europskih pravila, rekao je u četvrtak češki premijer Andrej Babiš.

To je bilo prvi put da je Europski parlament zatražio da se pokrene kazneni postupak protiv neke države članice predviđen člankom 7 Ugovora o EU, iako ta inicijativa ima slabe izglede da doista i dovede do najstrože kazne odnosno oduzimanja prava glasa Mađarskoj.

“Ova budalaština samo unosi negativne osjećaje u Europsku uniju”, rekao je Babiš za portal Parlamentni Listy. “Umjesto da budemo složni, imamo politiku.”

“Stoga stojim uz Orbana. Mi smo saveznici”, rekao je.

Poljska je također najavila da će se suprotstaviti bilo kakvim sankcijama protiv Mađarske.



“Svaka zemlja ima svoje suvereno pravo provoditi unutarnje reforme koje smatra potrebnima”, priopćilo je u srijedu poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Akcije protiv zemalja članica služe samo produbljivanju podjela unutar EU-a, povećavajući nepovjerenje građana u europske institucije”.

Otkako je došao na vlast 2010. mađarski premijer Viktor Orban koristi svoju parlamentarnu većinu kako bi vršio pritisak na sudove, medije i nevladine udruge.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI