ORBAN IZNIO SKANDALOZAN STAV: Opet poseže za hrvatskim teritorijem! ‘Da nam nisu uzeli more…’

Foto: Guliver Images

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer se sastala s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zbog mađarskog protivljenja zajedničkom embargu Unije na rusku naftu. Von der Leyen je nakon sastanka rekla da je ostvaren napredak i da su razjašnjena neka pitanja s Orbanom.

“Napredovali smo, no još ima posla”, dodala je, što zapravo znači da još uvijek nije postignut nikakav konkretan dogovor s Mađarskom.

Ta zemlja svoj pristanak na šesti europski paket sankcija Moskvi uvjetuje jamstvima da će imati osiguranu dobavu energenata ako se uvede embargo na kupnju ruske nafte.

Kako je pojasnio jedan europski diplomat za France Presse, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture, kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.

No čini se da je upravo to što Hrvatska ima more, koje joj omogućava dobavni pravac za alternativnu naftu, izvor frustracije za Orbana. Barem se tako može iščitati iz izjave koju je dao prošlog tjedna. U toj je izjavi implicirao da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj.



“Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku”, rekao je Orban u radijskom intervjuu, referirajući se na hrvatsku obalu koja je nekoć bila pod Ugarskom, prenosi Politico.

Dodao je kako bi Hrvatska u tom slučaju trebala značajno povećati kapacitete svog naftovoda. Također, kaže kako je Mađarska rafinerija, kao i ona u Bratislavi, također u vlasništvu MOL-a, dizajnirana isključivo za rusku naftu.

“Nije da možemo samo odjednom rafinirati drugu naftu. To bi zahtijevalo značajnu rekonstrukciju naših rafinerija. To bi nas koštalo nekoliko stotina milijardi forinti. Dakle, EU od nas traži da reorganiziramo rafinerije i potrošimo stotine milijardi forinti kako bismo na kraju rafinirali skuplju naftu”, zaključio je mađarski premijer Viktor Orban.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI