ORBAN I DODIK SASTALI SE U BANJOJ LUCI: ‘Zahvalni smo Mađarskoj za razumijevanje koje ima za RS’

Screenshot/Twitter

Mađarski premijer Viktor Orban u subotu se sastao u Banjoj Luci s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Upravo Dodika najutjecajnije zapadne države smatraju glavnim uzročnikom sadašnje političke krize u Bosni i Hercegovini.

Orban je u posjet, koji je opisao kao “prijateljski i radni susret”, poveo svog šefa diplomacije Petera Szijjarta. Uz Dodika je na sastanku sudjelovao predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković.

“Zahvalni smo Mađarskoj za razumijevanje koje ima za RS”, bila je jedina Dodikova rečenica o razgovorima koja je iz njegovih krugova proslijeđena lokalnim medijima.

Prije dolaska u Banju Luku Orban je u Budimpešti primio visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta kojemu Dodik odlučno osporava legitimitet jer njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN.

Mađarski premijer u rujnu je bio domaćin Dodiku na demografskom forumu u Budimpešti, jednoj od rijetkih europskih prijestolnica u kojoj se lidera bosanskih Srba suočenog s upadljivom diplomatskom izolacijom zbog njegova ponašanja, još dočekuje s dobrodošlicom.



Uoči susreta u Banjoj Luci Dodik je Orbana opisao kao “važnog i velikog državnika” hvaleći njegovu spremnost da se u bitnim temama konfrontira s drugim članicama Europske unije te s Bruxellesom.

Najavio je da planira s Mađarskom realizirati energetske projekte od kojih bi se barem jedan mogao ticati i Hrvatske odnosno potencijala kojima bi mogla raspolagati hidroelektrana u Platu kod Dubrovnika i koja ovisi o vodotokovima na teritoriju BiH odnosno istočne Hercegovine.

“Moja ideja je da pokušamo s njim (Orbanom) dogovoriti da se gradi drugi tunel s Trebišnjice, s akumulacijskog jezera iznad Trebinja, koji bi se spustio do Sutomora ili na Plat, ovisno o tome s kojom državom, Hrvatskom ili Crnom Gorom, postignemo što je moguće bolji aranžman”, rekao je Dodik u intervjuu za televiziju RS (RTRS).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI