OPTUŽNICA MU NIJE POTVRĐENA: Frančišković može biti miran do rujna, odluka o poticanju na terorizam na čekanju

Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Optužno vijeće Županijskog suda odlučit će u rujnu o potvrđivanju optužnice Marku Franciškoviću, nakon što je tužiteljstvo zatražilo dodatni rok kako bi se očitovalo na prigovor obrane o nezakonitosti dokaza protiv Franciškovića, koji je optužen za javno poticanje na terorizam.

Franciškovićeva obrana upozorila je da u spisu nedostaje jedan zapisnik o pretrazi pa stoga smatra da je optužnica protiv Franciškovića neosnovana, doznaje Hina na sudu.

Tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu i Natka Kovačevića za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam.

Sve troje tereti se da su postupali sa ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Franciškovića se tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.



Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjenih javnom objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao građane na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Te su snimke objavljivane na internetu.

Tužiteljstvo tereti Kovačevića da je 28. studenog 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju na kojem su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Također tereti Franciškovića i njegovu suprugu da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura.

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura”, koje je ona potom javno objavljivala na internetu.

Kako je sud ranije prihvatio prijedlog o produljenu istražnog zatvora protiv Franciškovića zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela sve do okončanja postupka, Francišković je nakon sjednice optužnog vijeća vraćen u pritvor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI