OPTUŽENI U AFERI VJETROELEKTRANE NAGODILI SE S USKOK-om: Priznali krivnju za korupcijske radnje

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Afera Josipe Rimac lagano kulminira, a vjerojatno će se uskoro saznati što se zapravo dogodilo.

Četvero suokrivljenika bivše državne tajnice Josipe Rimac iz korupcijske afere priznali su u petak krivnju za sređivanje državnih stručnih ispita, namještanje natječaja za posao i nezakonito zapošljavanje te su se nagodili s Uskokom u zamjenu za blaže kazne, doznaje Hina na sudu.

Riječ je o bivšem glavnom tajniku Ministarstva zdravstva Veliboru Drakuliću, bivšem šefu Carinske uprave Hrvoju Čoviću, bivšem načelniku Policijske akademije Dubravku Novaku i nekadašnjoj zamjenici predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Editi Grubišić.

Drakulić, Čović i Novak su priznali kako su od Josipe Rimac tražili da im pomogne srediti polaganje ispita za njihove rođake i bliske osobe. Novak je priznao da je pomogao u sređivanju ispita za sina šefa njegovog osiguranja Domagoju Slovincu, Čović svom bratu Mati Čoviću, a Drakulić načelniku Sektora za financijske poslove u Ministarstvu zdravstva Domagoju Dodigu.

Kako piše u presudi, sva trojica su zvali Rimac kako bi intervenirala pri polaganju ispita, a koja je zvala nekadašnju načelnicu u Ministarstvu uprave Tereziju Marić koja je ujedno bila i ispitivač u državnim ispitnim komisijama.Drakulić, Čović i Novak su osuđeni zbog trgovanja utjecajem na kazne zatvora od sedam mjeseci, s time da su Drakuliću i Novaku zatvorske kazne preinačene u uvjetne kazne s rokom kušnje u trajanju od dvije godine.

Čoviću je kazna zamijenjena radom za opće dobro na način da mu se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada, što znači da će odraditi 420 sati.

Edita Grubišić, koja je u petak priznala da je na traženje Josipe Rimac pogodovala pri zapošljavanju četvero osoba u uredu državne uprave Šibensko-kninske županije, osuđena je na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Grubišić, uz uvjetnu osudu, mora zajedno s ostalim osuđenicima platiti i po 5000 kuna sudskih troškova.

Riječ je o optužbama iz prve optužnice koju je Uskok u veljači ove godine podignuo protiv Rimac, a kojom je obuhvaćeno 26 osoba, među njima i bivša ministrica EU fondova Gabrijela Žalac. Optužnica protiv Rimac i ostalih 22 optuženika još nije potvrđena.

Podsjetimo, bivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac, osumnjičena u aferi Vjetroelektrane, puštena je u rujnu 2020. iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je provela četiri mjeseca.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI