OPREZ ZA STANOVNIKE KARLOVAČKE ŽUPANIJE: Trebate prokuhati vodu iz vodovoda prije pića

Foto: Pixabay/Ilustracija

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije stanovnicima Krstinje i Kusaja u Općini Vojnić naložio je da prokuhavaju vodu iz vodovoda prije pića.

Načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić rekao je Hini, a prenosi N1 da se radi o napuklinama na vodospremi u Krstinji, te je obećao stanovnicima tog južnog djela općine da će svakodnevno dobivati pitku vodu iz cisterne i zamolio ih za strpljenje.

Nadležni napominju da je u tijeku sanacija oštećene vodospreme, ali i vodovodne mreže diljem općine. Vodosprema Krstinja, ističu traži žurnu sanaciju, što je posao od najmanje dva tjedna zbog rada s certificiranim materijalima za pitku vodu.

Direktor tvrtke Vodovod i odvodnja Vojnić Duško Musulin kaže da zagađenje vode nije veliko, ali je zbog graničnih vrijednosti u analiziranom uzorku preventivno za ljudsku upotrebu naložena zabrana korištenja vode za piće, ako prethodno nije prokuhana.

Samo desetak kućanstva je zahvaćeno tim problemom jer je riječ o jako raseljen kraj, no u Kusaju dvije obitelji imaju i stoku, te im je važna redovita opskrba zdravom vodom, kaže Musulin i naglašava da sanaciju vodospreme sufinanciraju Hrvatske vode.



Musulin smatra da nije isključeno da su pukotine na vodospremi nastale kao posljedica potresa, s epicentom u obližnjoj Glini i Petrinji pa su lokaciju danas obišli i laserski pregledali predstavnici triju ponuđača radova.

No, zbog nedostatka radne snage nitko od njih ne može odmah početi s radovima.

Općina Vojnić ovih je dana zabilježila i učestale kvarove na vodovodnoj mreži, a danas je došlo do puknuća u Slavskom Polju zbog čega mještani nisu imali vodu.

Musulin kaže da su puknuća svakodnevna te da se nikad nije događalo po 20 kvarova dnevno na 170 kilometara vodovoda.

Smatra da su i to posljedice manjih napuknuća nastalih uslijed potresa.

“Poznato je da tlo radi za velikih kiša, ali velike se dilatacije događaju i za velikih suša, a ako vodovod već ima mala oštećenja ona rezultiraju puknućima”, zaključio je Musulin, pozvavši građane na razumijevanje i strpljenje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI