OPOZIV TRUMPA U SENATU: Odvjetnici čvrsto brane bivšeg predsjednika! Evo što su poručili demokratima

Foto: Profimedia

Najvažniji svjetski politički događaj ovih dana je suđenje bivšem američkom predsjedniku pred američkim Senatom a sve zbog pokrenutog postupka opoziva i događaja koji su se zbili ispred i u zgradi ameriškog Kongresa 6. siječnja ove godin

Odvjetnici Donalda Trumpa u petak su počeli iznositi obranu, tvrdeći da bivši predsjednik ne bi trebao biti osuđen u Senatu zbog prošlomjesečnog krvavog napada njegovih pristaša na Kapitol, a proces opoziva prozvali su „političkom osvetom“ demokrata.

Iznošenje obrane trajat će tri do četiri sata. Trumpovi odvjetnici tvrde da on nije potaknuo nerede 6. siječnja u kojima je poginulo petero ljudi, uključujući policajca. Kazali su da je njegovo pravo na govor zaštićeno američkim ustavom te da tužitelji nisu uspjeli izravno povezati djelovanje izgrednika s bivšim predsjednikom.

„Proces opoziva pred Senatom nepravedan je i jasno protuustavan čin političke osvete“, rekao je odvjetnik Michael van der Veen u uvodnim riječima iznošenja obrane.

“To je politički motiviran lov na vještice“ koji su pokrenuli demokrati, rekao je Van der Veen.



Uvjereni da bi Donald Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, demokratski tužitelji su u četvrtak pozvali američke senatore da bivšem predsjedniku onemoguće da se ponovno kandidira zbog “poticanja” svojih pristaša na napad na Kapitol.

Trump je od predsjedničkih izbora u studenome tvrdio da je Biden na njima pobijedio prijevarom, a njegovi pobornici upali su u Kapitol upravo dok je trajala potvrda demokratove pobjede, zbog nereda odgođena za nekoliko sati.

Van der Veen je rekao da je poanta Trumpova obraćanja pobornicima bila da demokratski procesi moraju poštivati slovo zakona.

„To nisu riječi nekoga tko potiče nasilnu pobunu“, kazao je.

Za Trumpovu osudu trebaju glasati dvije trećine senatora što znači da bi se 17 republikanaca trebalo pridružiti demokratima, što je malo vjerojatno.

„Jedva čekam vidjeti što će moji republikanski prijatelji učiniti“, rekao je u petak Biden novinarima u Bijeloj kući.

Ako Trump bude proglašen nevinim u tom procesu, Senat ga ipak može odlučiti cenzurirati ili mu zabraniti da ponovno obnaša funkciju. Upitan u četvrtak o potonjoj opciji, čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da se za odluku o tome treba čekati kraj suđenja.

Sam Trump odbio je svjedočiti u tom procesu nakon što su ga na to pozvali demokrati prošli tjedan. Njegovi odvjetnici i velik dio republikanskih senatora propitkuje ustavnost procesa opoziva, već potvrđenog u donjem domu Kongresa, po drugi put.

Oni smatraju kako Senat nema ovlasti voditi taj postupak jer je Trump već napustio dužnost, pa ga se ni ne može ukloniti.

Takav argument omogućava republikanskim senatorima da glasuju protiv Trumpova opoziva zbog proceduralnog protivljenja, a ne zbog izravne podrške njegovim tvrdnjama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI