OPORBA ŽESTOKO UDARILA PO PLENKOVIĆU: ‘Financirali su rodbinu i HDZ-ove moćnike a ne Slavoniju!’

Foto: Twitter

Iz oporbenih redova i dalje pljušte oštre kritike na račun premijera Andreja Plenkovića zbog uhićenja njegove bivše ministrice Gabrijele Žalac, uz ocjenu da nema nikakvog ‘novog HDZ-a’ nego je riječ o starom HDZ-u prepunom afera i slučajeva korupcije.

Nikola Grmoja  objavio je da je Klub Mosta danas krenuo s prikupljanjem potpisa za raspravu o izvješću glavne državne odvjetnice, koje je na dnevnom redu od travnja. Podsjetimo Most je odmah po uhićenju Gabrijele Žalac povukao pitanje njene ostavke.

Naglasio je  također i da smo sada u problemu pred europskim institucijama, a “Plenkoviću će biti teže ostvariti svijetlu europsku budućnost koja je bila pred njim i sada je ugrožena”. Podsjetio je da europska institucija istražuje aferu od koje je DORH prije toga ‘okrenuo oči’.


Ponovio je i zahtjev Vladi da razriješi ravnatelja SAFU-a te da se pokrene opoziv glavne državne odvjetnice “jer ovo nije prva afera u kojoj DORH nije odradio svoj posao”, ustvrdivši da se premijer više ne može vaditi da ovo nije Sanaderov HDZ nego Plenkovićev, prepun afera i slučajeva korupcije, pri čemu mu je otišlo 14 ministara. Ne može se vaditi više da ovo s njim nema nikakve veze, ovo su njegovi ljudi, on ih je birao i štitio, a štiti ih i dalje pa tako jučer govori da je Gabrijela Žalac vrhunski ekspert, zaključio je  Mostov Nikola Grmoja.

SDP-ova Mirela Ahmetović ustvrdila je da je Gabrijela Žalac nedvojbeno kadar Andreja Plenkovića.“To je njegov izbor i Plenković nema prostora braniti se da je to neki drugi HDZ, a on to i ne pokušava nego izjavljuje da je Žalac napravila iskorak u povlačenju sredstava EU-a, da je sjajna i da je teško da će netko ostvariti njene kompetencije u povlačenju tih sredstava. Sada smo vidjeli kako ih je i za čiji džep povlačila. Nedvojbeno je i da je Tomislav Petric također kadar HDZ-a i Andreja Plenkovića, štoviše, on je kum bivšeg ministra europskih fondova Tomislava Tolušića, također vezanog uz velike koruptivne afere, kojeg je naslijedila Žalac”, ocijenila je SDP-ova saborska zastupnica.

Za Hrvatsku je kaže poražavajuće da naše institucije nisu ni neovisno ni uspješno odradile svoj posao, morao je uskočiti Ured europskog javnog tužitelja i odraditi taj posao pa sada vidimo kako se ekspresno mogu procesuirati afere. “Plenković više ne može bježati niti se oprati da je to neki drugi HDZ, a vrlo je upitno da Plenković nije imao ni srama ni odgovornosti pred građanima Republike Hrvatske pa da Petrica momentalno razriješi s čelnog mjesta SAFU-a. On je još uvijek na čelu te agencije i to je sramota. Plenković se ne bori protiv korupcije nego je, dapače, potiče svojim kadroviranjem u HDZ-u”, poručila je Ahmetović.

Misli i kako se Plenković danas itekako crveni te da mu nije ugodan nijedan poziv u Europu danas. “Naravno da će to naštetiti ne samo ugledu Hrvatske nego i efikasnosti institucija u povlačenju sredstava EU i zato je važno da se svi projekti provedeni pod palicom Žalac i Petrica itekako iskontroliraju”, istaknula je Ahmetović.

Očekuje potpise svih zastupnika za istražno povjerenstvo, pa i onih iz HDZ-a. Da sam ja HDZ-ovac, došla bih skrušeno u Klub SDP-a i pitala gdje treba potpisati da se ministar koji upravlja sredstvima europskih fondova nađe uhićen. To je sramota par excellence, kazala je. Dodala je i da će potpisati Mostovu inicijativu da se raspravlja o izvješću glavne državne odvjetnice.

Nezavisni Domagoj Hajduković ustvrdio je, u kontekstu uhićenja Žalac, da nije riječ o novom HDZ-u, kojem nitko neće lijepiti etikete korupcije i Ive Sanadera, kako je tvrdio Andrej Plenković. Potvrdio je da je dobio poziv SDP-a i Zeleno-lijevog bloka da potpišu za istražno povjerenstvo o trošenju novca EU fondova i smatra da je ta inicijativa na dobrom tragu.

I ranije smo iznosili sumnje u načine trošenja sredstava iz europskih fondova poput Projekta Slavonija iz kojih se financirala rodbina, svojta, prijatelji, ortaci, kumovi HDZ-ovih lokalnih moćnika i gdje su se gradili hoteli na obali navodno iz Projekta Slavonija. Ovaj slučaj samo dokazuje da je bilo malverzacija i može se dogoditi da bude samo vrh sante leda svega onog što se s novcem radi, ocijenio je Hajduković.

Hajduković smatra da se izvješće glavnog državnog odvjetnika treba naći na dnevnom redu, za što Mostov Nikola Grmoja skuplja potpise. To je samo dokaz kako se vladajući odnose prema izvješću glavnog državnog odvjetnika, a to je izvješće prilika i za raspravu o stanju u hrvatskom pravosuđu i progonu navodnih koruptivnih radnji i ne vidim zašto se o tome ne bi raspravljalo što prije, poručio je Domagoj Hajduković.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta potvrdio je kako je potpisao Grmojinu inicijativu da se raspravlja o izvješću glavne državne odvjetnice. Hrvatska već duže vrijeme ima probleme sa zloupotrebom vlasti, a zadnjih dana vidimo kako novi Plenkovićev HDZ nastavlja sa starim navikama. U sljedećem razdoblju imat ćemo na raspolaganju priličan novac i postavlja se pitanje što možemo očekivati od toga jer vidimo da Plenković brani svoje suradnike odgovorne za pogodovanje određenim tvrtkama.

Toga je zaista dosta i čudi me bahatost premijera koji se postavlja kao neki moralni autoritet, a odgovoran je za ovo stanje, poručio je Bartulica.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI