OPORBA OŠTRO PO VLADI: ‘Svi moraju otići, od premijera do ministara, to je minimum koji Hrvatska zaslužuje da banda ode’

Foto: Cropix

Nakon goleme financijske malverzacije u INA-i, saborska oporba zatražila je u srijedu od Vlade da na svojoj sljedećoj sjednici razriješi Upravu i Nadzorni odbor Ine. Oporba traži da Vlada nakon toga i sama podnese ostavku.

Nakon sastanka u Hrvatskom saboru predstavnici SDP-a, Socijaldemokrata, Možemo, GLAS-a i HSS-a dogovorili su da će poduzeti sve institucionalne i izvaninstitucionalne mjere kako bi osigurali da dođe do prijevremenih izbora i poručli da su spremni za izbore.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je rekao kako je “u Hrvatskoj izvanredna situacija”.

“Iz nacionalne energetske kompanije ukradena je milijarda kuna, iznos kojim se moglo gotovo svakom umirovljeniku isplatiti tisuću kuna kako bi mogli platiti režije”, istaknuo je Grbin.

“Taj je novac nestao jer je banda preuzela upravljanje Inom, predsjednik Nadzornog odbora koji prima pola milijuna kuna bruto naknade godišnje i članovi koji primaju po 300 tisuća  kuna nisu pazili i gledali, pustili su da im pred nosom nestane milijarda kuna”, naglasio je.



Dodao je kako zbog toga moraju svi otići.

“Mora otići predsjednik Vlade, ministri na čelu s onim Filipovićem koji je bio u Nadzornom odboru Ine, a mora otići i Uprava i Nadzorni odbor Ine”, rekao je Grbin oštro poručivši da je to “minimum koji Hrvatska zaslužuje da banda ode”.

Nakon njega govorila je Sandra Benčić iz Možemo.

Rekla je kako HDZ stalno ponavlja mantru o vertikali upravljanja, no oni tu vertikalu ne koriste za upravljanje nego za kadroviranje, a sada ta vertikala odgovornosti ide do premijera.

“Ovakva količina političke neodgovornosti više ne može proći”, istaknula je Benčić.

Dodala je kako vrh HDZ-a očito više nema kontrolu nad kriminalom, korupcijom i krađama svojih članova.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak bio je još žešći te naglasio kako “Vladu u ovom trenutku čine hodajući politički mrtvaci na čelu s Andrejom Plenkovićem, pa je vrijeme da odu u ropotarnicu povijesti”.

Anka Mrak Taritaš iz Glas-a je rekla kako “vuk dlaku mijenja ali ćud nikada, tako i HDZ mijenja svoje predsjednike ali ostaje uvijek isti, a premijer Plenković ‘drži lojtre’ i ne može reći da nije znao”.

Plenkoviću je uputila poruku da “ode i dopusti zemlji da krene normalno disati”.

Novinarima se obratio i Nikša Vukas iz Socijaldemokrata koji je rekao kako je ovo “direktna odgovornost predsjednika Vlade, cijele Vlade i ministra gospodarstva”. Napomenuo je kako u dvije velike hrvatske afere sudjeluje jedna obitelj, a to je obitelj Dalić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI