OPORBA NA SVOJ NAČIN KOMENTIRALA MJERE: ‘Dobro jutro Vlado, još kad brižni Plenković kaže…’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Premijer je na sjednici Vlade predstavio paket mjera za ublažavanje udara zbog rasta cijena energenata, kao i popis namirnica čije će se cijene sniziti i “zamrznuti”, a nakon toga uslijedile su i brojne reakcije.

Saborska zastupnica SDP-a, Sabina Glasovac, ovako je komentirala mjere Vlade:

“Ako pogledamo utjecaj mjera koje je Vlada donijela u ožujku, jedno je istraživanje jasno pokazalo da više od 50 posto građana te mjere uopće nije ni osjetilo, a kako i bi kad je Vlada potrošila milijarde kuna za ublažavanje inflatornog udara, a ništa nije napravila da bi kontrolirala porast cijene struje”, rekla je Glasovac.

“Kad govorimo o novom paketu, ja bih rekla – dobro jutro, Vlado! Vlada nam se probudila. Moram pohvaliti sve što ide u korist naših građana i ovo je puno bolji paket mjera nego onaj prvi, ali ima određene nedostatke”, rekla je Glasovac.

“Pozitivno je što će se inflatorno profiterstvo velikih kompanija koje u cijeloj krizi posluju s dobiti više stotina posto nego što su bile prije krize, to pozdravljamo, jer smo i mi to predlagali”, rekla je Glasovac, dodavši da se radi mahom o energetskim kompanijama i – državi, koja je uprihodovala 19 posto više od poreza.Mostov Miro Bulj vladine je mjere nazvao pobjedom.

“Ljudi, vidite li da se isplati boriti i što pritisak na Vladu radi! Dok su gradonačelnici po Hrvatskoj šutjeli, ja sam se borio i napadao Vladu i HEP zbog nenormalnog rasta cijena električne energije za vodovode. Danas odluka na Vladi da će vodovodi imat cijenu kao i kućanstva što je i logično jer se ne bave profitabilnom djelatnošću nego građanima isporučuju vodu. Ovo vam je i pouka! Ako budete šutke trpjeli njihovu krađu promjena neće biti! Ali isto tako što budemo glasniji, a oni u strahu za svoje pozicije, više će odriješit državnu kesu koja se dodatno punila zbog inflacije!” napisao je Bulj i pozvao na prosvjed u subotu.

Iz Domovinskog pokreta podsjećaju da su ograničavanje cijena dijela prehrambenih proizvoda predlagali još prije ljeta, no to je i dalje nedovoljno. “Kaže brižni Plenković kako je demografija pitanje opstanka Hrvatske, a obiteljima s jednim djetetom dat će jednokratno po 300 kuna, te onima s dvoje djece po 500 kuna”, ističu u DP-u.

Kada je riječ o studentskim stipendijama i obrocima za studente, DP tvrdi da ukupan iznos tih mjera iznosi 692 milijuna kuna, što je manje nego je pokradeno u Ini.

Također upozoravaju da je Hrvatska lani po prvi puta u dvadeset godina uvezla više prirodnog plina nego što ga je proizvela, čime se “Vladina mantra o ‘hrvatskom plinu kod hrvatskih potrošača’ apsolutno demantira”.

Peđa Grbin (SDP) izjavio je da se Vlada napokon pomaknula s mrtve točke pa će novac hrvatskih građana konačno biti utrošen tako da im se pomogne.

„Brojne mjere koje je Vlada danas usvojila SDP predlaže već mjesecima. Žao nam je što nisu implementirane i ranije jer bi onda pomoć građanima bila veća, ali bolje ikad nego nikad”, kaže Grbin.

Dobar dio mjera je na tragu onoga što radi Europska unija, pa je za njihov uspjeh potrebno da se usuglase sve države članice EU-a. Nadam se da će na razini Europe biti razuma da se napokon uvede porez na ekstraprofit, što mi kao socijaldemokrati zagovaramo već dugo, dodao je.

SDP će podržati implementiranje mjera, a zakoni koji se na njih odnose dobit će našu potporu u Saboru, ali ćemo pažljivo pratiti kako se provode, najavio je Grbin.

Ipak, ostaje žal što se mjere odnose isključivo na trenutnu krizu, a ne promišljaju budućnost, kako bi se Hrvatska, ako se ponovno nađe u ovakvoj situaciji, mogla s njome nositi bez potrebe za ad hoc mjerama teškim desetke milijardi kuna, ističe Grbin.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) ocijenila je kako je mjerama pokriven velik broj skupina, a dobro je što se cijene struje i plina zamrzavaju i što je vlada spremna to subvencionirati.

“Socijalni transferi nisu ciljani za one nižeg socijalnog statusa nego djeluju jednako prema svima.

Problematično je što mjere za kućanstva, kao socijalni transferi, ponovno nisu jasno ciljane, nego se išlo na horizontalne mjere koje djeluju jednako prema svima, kao što je zamrzavanje cijena nekih namirnica.

Mi smo predlagali da kućanstvima nižeg socijalnog statusa transferi idu direktno kako bi mogli pokriti troškove”, podsjetila je.

“U oči mi je upalo da potpore dobivaju poljoprivrednici koji proizvode na ekološki i klimatski prihvatljiv način, što je izrazito nejasan kriterij, a i takvih poljoprivrednika nemamo puno”, kaže Benčić.

“Skidanje PDV-a sa solara je dobro, međutim, mi ćemo inzistirati na brzoj solarizaciji koja bi išla preko HEP-a”, poručila je Benčić.

Pritom treba imati na umu da 21 milijarda kuna nije iz proračuna, nego je dio iz subvencija, dio je gubitak proračuna poput poreznih olakšica za rad studenata, a dio ide iz europskih fondova poput programa ‘Zaželi’ ili subvencija za poljoprivredu i energetsku učinkovitost.

Radimir Čačić iz Reformista smatra kako je važno što je vlada reagirala, ali je reagirala nedovoljno i nepotpuno.

“Jednokratne pomoći su drastično niže nego u nizu drugih zemalja EU, a za umirovljenike bilo bi značajno da se donese odluka o izvanrednom usklađenju mirovina u punom postotku inflacije”, rekao je Čačić.

Očekuje od vlade hitni zakonski okvir za oporezivanje ekstra profita, posebno u dijelu eksploatacije nafte i plina u Hrvatskoj.

Čačić također predlaže da se formiranje cijene struje u dijelu vlastite proizvodnje potpuno odvoji od formule vezane za plin, što predlaže i EU.

Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista pozdravila je to što su mjere sveobuhvatne i uključuju širok broj ljudi. Pri tome je interesantno da se prvo govorilo o 4.5 milijardi kuna, pa o šest milijardi kuna, da bi se sada došlo na preko 20 milijardi kuna.

„Pitanje je bi li to bilo u tim iznosima da nije bilo afere u Ini”, kazala je Vučemilović ocijenivši da vladajući žele umiriti javnost i opravdani gnjev zbog Ine anulirati mjerama.

Dodala je da Suvereniste posebno veseli što je vlada odlučila zabraniti izvoz plina koji se crpi na nalazištima u Hrvatskoj, što su i oni tražili kroz interpelaciju.

 

Predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš, komentirala je mjere Vlade.

“Vladine mjere, nažalost, izgledaju kao da su skupljene s ‘koca i konopca’: svega pomalo, a ništa zapravo ni za koga. Bilo bi puno bolje da se pogledalo što rade ostali i ciljano prepisalo ono što je najbolje za naše građane. Najgore će, kao i uvijek, čini se proći poduzetnici i svi oni koji rade i imaju koliko-toliko pristojnu plaću koju sada ova poskupljenja ozbiljno nagrizaju. Dakle, sve opet preko leđa srednjeg sloja, koji jedva da i postoji više u Hrvatskoj, i malih i srednjih poduzetnika, za koje Vlada još uvijek nema rješenja kad je u pitanju enormno poskupljenje industrijske cijene plina”, rekla je Mrak Taritaš.

“Vlada nije iskoristila priliku ni za ozbiljnije poticanje energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije, posebno solarnih ploča, što je u ovoj situaciji izuzetno važno. Da bi ikakvi poticaji imali smisla, za početak papirologija i postupci moraju biti svedeni na minimum, a to je s ovom Vladom, vidjeli smo dosad puno puta, posebno u obnovi, uvijek problem. Također, da bi se građani i poduzetnici odlučili na takav korak, posebno u trenu kad inflacija divlja i očekujemo recesiju, i poticaji moraju biti puno sustavniji i konkretniji. Ovo što Vlada predlaže nije ni blizu dovoljno”, rekla je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI