OPET JE IZAZVAO LAVINU REAKCIJA! ‘Izjava Orbana o miješanju rasa čisti rasizam’! On se pravda da su ga krivo shvatili

(Foto: Guliver images)

Eurospki parlament žestoko je kritizirao izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o miješanju rasa nazvavši ih rasističkima.

“Mi, čelnici političkih grupacija unutar Europskog parlamenta, snažno osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana o tome da ne želi ‘ljude miješane rase'”, stoji u priopćenju.

“Takve neprihvatljive izjave, koje jasno krše naše vrijednosti sadržane i u europskim ugovorima, nemaju mjesta u našim društvima”, dodaje EP.

Orban je prošli tjedan tijekom govora u Rumunjskoj rekao kako “postoji svijet u kojem se Europljani miješaju s ljudima koji stižu” izvan kontinenta, što je “svijet miješanih rasa”.

S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen gdje se Europljani poput Mađara, Rumunja i Slovaka međusobno miješaju. “Mi smo spremni miješati se, no ne želimo postati miješana rasa”, rekao je.“Rasizam i diskriminacija u svim oblicima trebaju se nedvosmisleno osuditi te se treba boriti protiv njih na svim razinama”, priopćila je Konferencija predsjednika Europskog parlamenta koja uključuje čelnika tog tijela i čelnike političkih grupacija.

“Krivo su me shvatili”

Orbanova stranka Fidesz trenutno ne pripada nijednoj grupaciji nakon što je dugo godina bila dio Europske pučke stranke (EPP).

Mađarski premijer u četvrtak je u Austriji odbacio da je rasist.

“Nekad se događa da formuliram svoje izjave tako da ih se krivo shvati”, rekao je o svom govoru pred mađarskom manjinom u Rumunjskoj.

Orban je rekao kako se njegovo protivljenje migraciji ne temelji na biologiji, nego na povijesti i kulturi, inzistirajući da Mađarska vodi politiku “nulte tolerancije” prema antisemitizmu i rasizmu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI