OPET ĆE PODIĆI DOSTA REAKCIJA! Dežulović se u novoj kolumni zanimljivo pita: ZA ŠTO SE TOČNO VODIO DOMOVINSKI RAT?

Damir Spehar/PIXSELL

Poznati novinar pisac i kolumnist Boris Dežulović uvijek svojim tekstovima i kolumnama uvijek podiže dosta prašine. Ni posljednja zasigurno nije iznimka.

Zašto se uopće vodio Domovinski rat? Pitanje je to koje Boris Dežulović postavlja u svojoj posljednjoj kolumni objavljenoj na portalu N1 televizije tvrdeći kako je mnogo mogućih odgovora na ovo pitanje pa napominje kako službena povijest iz knjiga za osme razrede osnovne škole navodi kako se vodila borba za slobodu, nezavisnost, samostalnost, pravdu, demokraciju, suverenitet, teritorijalni integritet, državnu pravicu i dostojanstvo hrvatskog čovjeka i bolju budućnost djece.

”U stvarnom životu, međutim, ljudi su u rat išli i zbog mnogo manje historijskih razloga. Jedan iz Dubrovnika, recimo, devedeset prve je dohvatio pušku i otišao u rat kako bi puna tri mjeseca, dok mu žena nije kod kuće, mogao slobodno silovati njenu sedmogodišnju kćer iz prvog braka. Ne kažem, može zvučati zbunjujuće – za gdjekoju osjetljiviju domovinsku dušicu i mrvu uvredljivo – jer ni u debelim knjigama, ni u obljetničarskim govorima, ni u udžbenicima za osme razrede osnovnih škola nigdje se nijednom riječju ne spominje da bi se Domovinski rat vodio za pravo na silovanje sedmogodišnjih djevojčica. To je, međutim, zato što povijesne istine učite iz školskih udžbenika, umjesto iz nepristranih i objektivnih, strogih ali pravednih, te pravomoćnih, dakle konačnih pravorijeka hrvatskih sudova, nezavisnih tijela licenciranih za utvrđivanje i verificiranje istine. Poput Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske, koji je prije neki dan odlučivao o presudi onome iz Dubrovnika”, nabraja Dežulović podsjećajući na zastrašujući slučaj iz Dubrovnika kojemu je Županijski sud zbog silovanja pokćerke odrezao kaznu od 14 godina zatvora dok je u međuvremenu Visoki kazneni sud prihvatio prigovor njegove obrane te u odlučivanju o visini kazne kao olakotnu okolnost uzeo njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu radi čega mu je kazna smanjena na 11 godina zatvora.


”Jednostavna pučkoškolska matematika kaže: ako je za četrnaest mjeseci sustavnog silovanja pedofil zaslužio četrnaest godina zatvora, s jedanaest godina zatvora, dakle tri godine slobode, Visoki je kazneni sud branitelja častio – samo trenutak da izračunam – dakle s tri mjeseca slobodnog silovanja. Da, slažem se, prilično je to vulgarno simplificirana jednadžba, ali pučkoškolske jednadžbe najčešće su upravo takve, vulgarno jednostavne. Četrnaest minus jedanaest daju tri, svaki put. Ukratko, shvatili ste, dubrovački pedofil zna za što se devedeset prve borio. Ako poneki razočarani branitelj trideset godina kasnije i ima dvojbi i nedoumica, naš junak danas zna da ipak nije bilo uzalud: on se borio za Hrvatsku u kojoj slobodno možeš silovati sedmogodišnje djevojčice. Istina, ne više od tri mjeseca, ali i to je nešto”, ironičan je kolumnist koji podsjeća i na još jednu anomaliju hrvatskog pravosuđa.

”Prije par mjeseci, recimo, isti je Visoki kazneni sud potvrdio presudu riječkog Županijskog suda tipu koji se posvađao sa susjedom, pa je ugurao u svoj stan, premlatio, skinuo do gola, ugurao joj čarapu u usta i brutalno silovao, držeći je zatočenu cijeli dan i noć. Visoki kazneni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu od sedam godina zatvora, pohvalivši Županijski sud što je prilikom izricanja kazne pravilno i pravedno uzeo u obzir da silovatelj – uzgred, višestruko osuđivan zbog kaznenih djela zlostavljanja djeteta, obiteljskog nasilja, teške krađe, prijetnje i iznude – ipak hrvatski branitelj, pače odlikovani hrvatski branitelj”, piše nadalje Dežulović nabrajajući slučajeve nalik ovima te se radi toga na koncu ponovno propitkuje za što se vodio Domovinski rat.”Pitam, naime, zato što mi – ukoliko se stvarno vodio kako bi vitezovi mogli nekažnjeno ili barem blagokažnjeno silovati sedmogodišnje djevojčice, susjede i konobarice, pa puškama i noževima ubijati stanodavce, prijatelje, djecu, žene i starice, cijelo to vrijeme pljačkajući i gomilajući plijen – nije jasno kad je točno i zašto Domovinski rat uopće završen”, zaključuje na koncu Boris Dežulović u svojoj kolumni.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI