ONI SE PREPUCAVAJU, A TURISTI GLEDAJU: Tko je u vlasništvu sporne nekretnine u Supetru?

Izvor: Udruga Za naš Supetar/Facebook

Posljednjih dana u javnosti se pojavila priča o sukobu vlasnika hotela Svpetrvs i Grada Supetra. Zaštitari su blokirali put do bivšeg vatrogasnog doma, iz hotela ističu kako se prostorije bivšeg DVD-a nalaze na hotelskom privatnom zemljištu. Za to su pokazali i sudske presude. S druge strane, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, tvrdi da to nije istina te je i ona pokazala presude.

Priopćenje Ivane Marković prenosimo u cijelosti.

“PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM JUČERAŠNJEG NASILNOG ULASKA HOTELSKOG PODUZEĆA U PROSTORE UDRUGA GRADA SUPETRA

Povodom jučerašnjih scena kao i činjenica da se hotelska kuća odlučila na pokušaj nasilnog ulaska putem trećih osoba u prostorije Dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar i NK Jadrana, a koje su od posebnog i povijesnog značaja za Grad Supetar, i koje udruge Grada Supetra koriste više od 45 godina u neometanom posjedu.

Na ovaj način odbačeni su svi napori oko mirnog rješavanja spora koje traje duže od pola godine na relaciji Gradonačelnice Grada Supetra i Gradskog Vijeća Grada Supetra, Republike Hrvatske i hotelske kuće Svpetrvs Hoteli d.d.Hotelska kuća uknjižila se na nekretninu temeljem nezakonitog rješenja o privatizaciji i djelomičnog rješenja Hrvatskog fonda za privatizaciju od 20.1.2005., rješenja koje je poništeno presudom Upravnog suda RH od 1.4.2010. nakon čega nikada nije doneseno novo rješenje te stoga isti ne mogu biti vlasnici sporne nekretnine koja se koristi u javne svrhe desetljećima.

Grad Supetar samo traži poštivanje zakona ove države, tražimo djelovanje institucija pravne države, kraj manipuliranju činjenicama i zaštitu prava njenih građana, te ne možemo pristati na ovako nasilno ponašanje.

Poštujemo zakone, za sve postoji pravna procedura, odluke i zakonske institucije dok je ovaj način pokušaja provale u službene prostorije udruga Grada Supetra i onemogućavanje građana Grada Supetra u dolasku do prostorija svojih udruga je nešto što je tražilo reakciju u obrani posjeda.

Smatramo da je najveći propust napravljen u postupku privatizacije, i to pogrešnom procjenom društvenog kapitala i prodajom nekretnina koje predstavljaju javno dobro poput cesta i objekata od vitalnog javnog interesa, uslijed čega to nikada nije niti smjelo niti trebalo biti predmetom privatizacije. Istodobno je naknadno donesen niz Zakona kojima je JLS-e naložena obveza uknjižbe prava vlasništva na iste.

Što se tiče uredovanja na cesti Miljenka Smoje, broj. kat. čest. 2092/6, u naravi nerazvrstana cesta – javno dobro u općoj upotrebi u neotuđivom vlasništvu Grada Supetra, uredovali smo temeljem Zakona o cestama na temelju članka 45. stavka 4. protivno postupanja iz članka 45. stavka 2. Grad Supetar će i dalje provoditi Zakone RH u smislu Zakona o cestama te zaštite javnog i pomorskog dobra na korist svojih građana”, piše u priopćenju.

Priopćenje je došlo nakon što je rano ujutro u utorak srušen zid na ulazu u resort hotela Svpetrvs.

Snimku rušenja zida objavila je Udruga “Za naš Supetar” na Facebooku.

Odvjetnik Hrvoje Alajbeg, koji zastupa hotelsku kuću, za Dalmatinski portal je rekao da će se svakako pokrenuti odgovarajući pravni koraci.

U Gradu Supetru smatraju da se radilo o nelegalnoj konstrukciji na nerazvrstanoj cesti.

O svemu su se priopćenjem oglasili i iz hotela. U priopćenju piše:

“Bager nam je poslan

Ludilo se nastavlja, nezapamćeni incident međunarodnih razmjera u Supetru! Vrijede li zakoni i privatno vlasništvo u Republici Hrvatskoj ili?

Jutros u ranu zoru u 5 sati (?!) bager gradskog komunalnog društva KD Grad po nalogu gradonačelnice srušio je zid i ulazna vrata na pješačkom ulazu u naše hotelsko naselje. Riječ je o ulazu u naselje iz pravca trajektne luke, a koji je na tom istom mjestu već više od 40 godina.

Nije ovo prvi put da svjedočimo sličnim ‘akcijama’ pod okriljem noći, prije par godina su na njen nalog ukradena ulazna vrata na ulazu u naselje, nakon toga srušeni zidani vrt s cvijećem koji je služio za usporenje prometa u zoni u kojoj se nalaze dječja igrališta.

To što se ovakve akcije izvode u vrijeme turističke sezone i na dan kada u našem hotelskom naselju boravi 200-tinjak gostiju iz gotovo svih većih europskih zemalja je skandalozno.

Gosti su u čudu, prestrašeni i probuđeni bukom bagera i kamiona u ranu zoru, pitaju se ‘gdje smo mi ovo došli’, a započeli su i sa upitima o prekidu svoga boravka i odlasku iz Supetra i Hrvatske!

Iako je uvijek sve sudski vraćeno u našu korist, gradonačelnica ne poštuje ni sudove ni zakone ove Države već provodi svoju silu bez ikakvog pravnog osnova. Ovo što se danas događa u Supetru se ne pamti u demokratskom svijetu te nanosi nesagledivu i nepovratnu štetu nama, gradu Supetru i Republici Hrvatskoj.

Ne možemo se oteti dojmu da je ovo današnje rušenje izravno povezano s našim jučerašnjim pokušajem da stupimo u posjed svoga vlasništva kojega smo od države kupili prije 17 godina i u kojega niti do dan danas ne možemo stupiti pa čak ni uz činjenicu da imamo pravomoćnu sudsku presudu i ovršnu ispravu za iseljenje DVD-a.

Nismo htjeli iseliti DVD iz prostora (iako nam svih ovih 17 godina niti DVD niti Grad nisu platili niti kunu za najam prostora ni za troškove režija, dakle potpuno besplatno su koristili naše prostore) sve dok nije izgrađen novi vatrogasni dom za DVD, koji je prošlog tjedna svečano otvoren i u koji je DVD u međuvremenu preselio.

Jučer smo svjedočili situaciji u kojoj je gradonačelnica ponovno lagala građanima, medijima, prešutila izgubljene presude, zloupotrebljavala djecu i vatrogasce te su izvršili upad u našu imovinu.

Iako je ovo samo nastavak njenog dosadašnjeg maltretiranja i ovaj put smo šokirani ponašanjem gradonačelnice. Jedina je razlika što će, vjerujemo, ovaj put za njeno divljaštvo i neistine saznati cijela Hrvatska, ali i zemlje EU pa će moguće ovaj put pravosuđe i policija djelovati i osigurati provedbu zakona i sudskih odluka u najkraćem roku”, priopćeno je iz hotela.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI