ONI S TIM NEMAJU PROBLEMA: Kanada neće ograničiti cjepivo AstraZenece! Objasnili su i zašto će to napraviti

FOTO: Profimedia

Kanadsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u srijedu da neće ograničiti upotrebu cjepiva AstraZenece nakon što je utvrđeno da prednosti tog cjepiva nadmašuju rijetke rizike zgrušavanja krvi.

Zasebno savjetodavno vijeće je ranije preporučilo Kanadi da prestane nuditi to cjepivo osobama mlađim od 55 godina. Povjerenstvo preispituje taj savjet, navelo je ministarstvo u priopćenju.

Danska je u srijedu postala prva zemlja koja je prekinula upotrebu tog cjepiva zbog moguće veze s rijetkim krvnim ugrušcima, a neke druge zemlje su odredile ograničenja za njegovu upotrebu.

Ali kanadsko ministarstvo zdravstva je navelo u priopćenju da prema podacima iz Europe nisu utvrđeni specifični rizični čimbenici.

“Stoga kanadsko ministarstvo ne ograničava upotrebu cjepiva za neku određeni skupinu. Mogući rizik tih nuspojava je jako rijedak, a blagodati cjepiva u zaštiti od covida-19 nadmašuju njegove potencijalne rizike”.



Kanada je u utorak priopćila da je zabilježila prvi slučaj zgrušavanja krvi nakon primjene AstraZenecina cjepiva. Pacijentica iz Quebeca se oporavlja.

U Kanadi je u porastu broj slučajeva zaraze covidom-19.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI