ONEČIŠĆENJE S KOPNA ZAMALO PROUZROČILO EKOLOŠKU KATASTROFU: Teško gorivo izlilo se u more na području oko brodogradilišta kod Trogira

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Ravnateljstvo policije objavilo je da je nešto poslije 14 sati na području oko Brodosplita more onečišćeno teškim gorivom, a kako se doznaje od lučkog kapetana Željka Kuštere, onečišćenje je stiglo s kopna, objavio je N1.

Zbog tog onečišćenja mora, odmah je dignuta cijela ekipa, a aktiviralo se i uže zapovjedništvo Županijskog operativnog centra, da je počelo čišćenje i postavljanje fizičkih barijera, točnije brana kako štetne tvari ne bi istekle izvan tog područja.

Za N1 je Kuštera rekao da “Lučka kapetanija vodi ovu operaciju. Sve dežurne službe su na terenu. Onečišćenje je stiglo izvana, van Kaštelanskog zaljeva. Izlio se mazut kojeg je jako teško sanirati, postavila se samoupijajuća brana (zatvoreno područje oko 350 m) te fiksna (vanjska) brana. Trenutno je čišćenje i saniranje da mazivo ne izađe van brodogradilišta”.

“Ulje je teško, šteta se tek mora utvrditi, no situacija je normalna i te dvije barijere su spriječile goru situaciju”, dodao je.

MUP je izvijestio da je riječ o iznenadnom onečišćenju mora i zagađenju mazutom na prostoru Brodosplita.



“Sve službe su na terenu te se radi na sanaciji i prikupljanju zauljene mase iz mora od strane ovlaštene tvrtke Cian d.o.o.”, napisali su.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI