ON JU JE PRVI PREPOZNAO I DOVEO NA PANTOVČAK! Sad priprema veliki povratak Kolinde: Garantira 120.000 potpisa i ‘opću mobilizaciju’ u Hrvatskoj i dijaspori

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Budući da se posljednjih nekoliko tjedana bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovno vratila u fokus javnosti, novinari su je očekivano pitali namjerava li se vratiti i u domaću političku arenu, na što je odgovorila kako o tome ne razmišlja jer je zaokupljena obvezama koje ima i koje podrazumijevaju i brojna putovanja. Na izravno novinarsko pitanje hoće li postupiti poput aktualnog predsjednika Zorana Milanovića te se nakon nekoliko godina izbivanja iz politike u nju ipak vratiti, Grabar-Kitarović odgovorila je da nema definiranih planova, ali i da nikada ne treba reći nikada.

“Možda me jednom u budućnosti netko nagovori na nešto, ali svojom voljom ne. Ljepše mi je ovako – mir, radim ono što ja želim, putujem i tako. Odmaknula sam se od unutarnje politike“, poručila je bivša predsjednica, a naši dobro upućeni sugovornici bliski njoj tvrde da su nagovaranja već počela te da je ona, bez obzira na izjave i distanciju, već u kampanji koju bi ovoga puta od početka trebao voditi njezin prijatelj Milijan Brkić.

Plijeni pozornost

Navodno Grabar-Kitarović trenutno ispituje teren te bi u ozbiljniju kampanju trebala krenuti tek iduće godine, no do tada će raditi na osobnom profiliranju, dok će Brkić odrađivati svoj dio posla na terenu, među braniteljskom populacijom i HDZ-ovcima koji nisu zadovoljni ni premijerom Plenkovićem ni aktualnim predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji se nakon NATO-ova summita i debakla koji je ondje doživio ponovno vraća lijevom biračkom tijelu, zahvaljujući kojem i jest preuzeo vlast na Pantovčaku. U vladajućim redovima uvelike se raspravlja o mogućem angažmanu bivše predsjednice, a upućeni svjedoče da joj Brkiću bliska ekipa u startu jamči 120.000 potpisa i mobilizaciju članstva kako u Hrvatskoj, tako i dijaspori.

Je li i sama predsjednica to naznačila tvrdnjom o nagovaranju, teško je reći, no nije nepoznanica da je upravo Milijan Brkić bio taj koji je prvi prepoznao njezin predsjednički potencijal i koji ju je nagovorio da uđe u kampanju za predsjedničke izbore u kojoj se suprotstavljala bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću. Te je izbore Grabar-Kitarović uspjela dobiti ne samo zato što je u njih ušla kao nova i svježa pojava na domaćoj političkoj sceni, nego i zbog toga što se Brkić ozbiljno angažirao i vrhunski odradio organizaciju na terenu pa su uglavnom zahvaljujući njemu i njegovim operativnim sposobnostima u Mostaru građani satima stajali u redovima kako bi svoj glas dali HDZ-ovoj kandidatkinji. Na idućim predsjedničkim izborima, na kojima se Grabar-Kitarović sučeljavala sa Zoranom Milanovićem, ona je za svojeg stratega izabrala Ivana Anušića, što se pokazalo promašenim, pa je na koncu nakon niza gafova izgubila izbore.

Iako o tome nikada nije javno progovorila, bivša predsjednica vodstvu svoje bivše stranke, pa i samom premijeru Plenkoviću, i danas zamjera način na koji su vodili njezinu tadašnju kampanju te smatra da su joj okrenuli leđa i ostavili je na cjedilu. To je vjerojatno jedan od razloga zbog kojih se ona do danas nije vratila u HDZ, ali i jedan od razloga zbog kojih s Plenkovićem komunicira uglavnom protokolarno i iznimno rijetko.Komunicira bivša predsjednica zato dosta često s Plenkovićevim potencijalnim rivalom Damirom Vanđelićem, kojega iznimno cijeni, pa nije nemoguće da i on bude dio njezina tima na idućim izborima ako je doista ekipa bliska Brkiću uspije nagovoriti da se opet aktivira u političkim vodama, što se da naslutiti iz njezinih medijskih istupa. Posljednjih dana Grabar-Kitarović pozornost je plijenila i zbog sudjelovanja na konferenciji LeaderSHE na kojoj su se okupile žene iz raznih područja koje kroz poziciju i instituciju koju zastupaju odašilju ključne poruke o ulozi žene u društvu. Veliku pozornost na toj konferenciji pobudila je predsjedničina majica na kojoj je bio citat pokojne sutkinje američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg – nikad ne podcjenjujte moć djevojke s knjigom.

 

Riječ je o sutkinji koja se u javnosti počela spominjati nakon što je tamošnja ultrakonzervativna većina ukinula jamstvo pobačaja pa je iz toga moguće zaključiti kako se Grabar-Kitarović u slučaju povratka na političku scenu više neće obraćati isključivo desnom biračkom tijelu, nego će se nastojati afirmirati kao političarka desnog centra. Na toj konferenciji Grabar-Kitarović sudjelovala je u dijelu programa pod naslovom “Biti ženski vođa – prepreke, predrasude, prilike i prednosti”, pri čemu je objasnila svoju ulogu i ulogu žene u politici.

“Dugo se nisam doživljavala niti sebe gledala kao ženu i opirala sam se tomu da se prezentiram kao žena koja je nešto uspjela i koja ruši staklene stropove. No često sam se susretala s time da se od nas žena očekuje da se ponašaju poput muškaraca i tomu sam se opirala. U redu je izraziti svoju ženstvenost, u redu je pokazivati emocije, nema razloga da skrivamo dio svoje osobnosti samo zato što smo žene”, poručila je Grabar-Kitarović koja se u svojim medijskim istupima pokušala ograditi i od samog HDZ-a jer je objasnila kako ni na svoju inauguraciju nije zvala ljude sumnjivih profila i konzervativce s čijim se stajalištima očito ne slaže.

Između redaka

Izgledno je, dakle, da Grabar-Kitarović kreće stopama svoje nekadašnje kolegice, bivše premijerke Jadranke Kosor, koja posljednjih godina na društvenim mrežama širi liberalne poruke i kritike na račun konzervativnog biračkog tijela. Isto to, nešto diskretnije, promiče i bivša predsjednica, koju već sada počinju nagovarati na povratak u politiku i koja između redaka to i najavljuje, znajući kao svaka mudra žena i političarka da istrčavanje i ishitrenost nikada nikomu u politici nisu donijeli ništa dobro. Upravo će zato Grabar-Kitarović nastaviti pomno pratiti djelovanje svojeg protukandidata Zorana Milanovića, čiji se rejting počinje topiti. Kada Milanović još padne, ona će se vrlo vjerojatno snažnije aktivirati, a dotad će, kako zasad stvari stoje, privlačiti medijsku pozornost i pridobivati medijsku potporu, što joj trenutno odlično ide.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI