ON JE PUN KO BROD: Rimac grupa dobila najveću investiciju dosad! Vrijednost tvrtke je vrtoglavo porasla

Darko Tomas/CROPIX

Rimac Grupa prikupila je 500 milijuna eura (3,78 milijardi kuna) u novom investicijskom krugu (D).Ključni novi ulagači su SoftBank Vision Fund 2 te Goldman Sachs Asset Management, uz sudjelovanje postojećih dioničara Rimac Grupe, uključujući Porsche i InvestIndustrial. Time je tržišna vrijednost kompanije premašila 2 milijarde eura.

Počašćeni smo potporom značajnih novih investitora kao što su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, koji vjeruju u našu viziju. Zahvalni smo i Porscheu i InvestIndustrialu koji su i dosad igrali važnu ulogu u našem uspjehu, a sada su pojačali svoju potporu novim ulaganjem. Dok reorganiziramo Rimac Grupu, uspostavljamo nove proizvodne procese da bismo zadovoljili globalnu potražnju, zapošljavamo 700 novih zaposlenika samo u 2022., otvaramo nove urede na više lokacija u Europi i širimo proizvodnju u Kampusu i na drugim lokacijama, potpora naših stručnih investitora pomoći će nam da kompaniju dovedemo do slijedeće faze života. Želio bih i osobno zahvaliti svim našim zaposlenicima jer bez njihovog vrijednog rada, odanosti i entuzijazma za viziju Rimac Grupe, ne bismo bili ovdje gdje smo danas, istaknuo je Mate Rimac, izvršni direktor Rimac Grupe, dodavši da imaju ambiciozne planove rasta u sljedeće dvije godine.

Prikupljeni kapital će prvenstveno biti iskorišten za daljnji razvoj Rimac Technology u području proizvodnje velikih serija za globalne automobilske proizvođače. Tvrtka povećava svoje proizvodne kapacitete i završava izgradnju novog Rimac Kampusa. Kada dostigne svoj puni kapacitet u Rimac Kampusu, Rimac Technology će moći proizvoditi desetke tisuća komponenti godišnje, u rasponu od hibridnih baterijskih sustava do cijelih platformi za druge proizvođače.

Rimac Kampus će bit i sjedište Bugatti Rimac kompanije koja upravlja brendovima hiperautomobila Bugatti Automobiles i Rimac Automobili, ali i proizvodna lokacija za Nevera hiperautomobil – najsnažniji serijski automobil na svijetu.

Svjedočimo brzom rastu potražnje za elektrifikacijom u industriji koja se suočava sa značajnim izazovima u prilagodbi tehnološkim promjenama. Rimac se brzo etablirao kao vodeći EV tehnološki partner globalnoj automobilskoj industriji u tranziciji prema električnoj budućnosti. Sretni smo što možemo podržati Matu i njegov tim u daljnjem uspjehu i podizanju Rimca na novu razinu, istaknuo je Jimi Macdonald, investitor za SoftBank Investment Advisers.



 

Veselimo se partnerstvu s Matom Rimcem i njegovim menadžerima u razvoju inovacija i daljnjem napredovanju u pomicanju granica performansi baterija i električnog pogona, dodao je Michael Bruun, direktor Private Equity sektora Goldman Sachs Asset Managementu za Europu, Bliski istok i Afriku.

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Uprave Porsche AG i član Uprave za financije I IT, podsjetio je da su već 2018. bili uvjereni da Rimac ima veliki potencijal.

Sretni smo što smo mogli dati svoj doprinos napredovanju i uspjehu Rimac Grupe. S novim investitorima Rimac će dodatno ojačati svoj položaj u elektromobilnosti i tako postati još snažniji partner Porscheu. Ova bliska suradnja stvara dodanu vrijednost na obje strane u smislu tehnološke i inovacijske snage, rekao je Meschke.

Iznimno nam je drago što možemo nastaviti podržavati kompaniju u ostvarenju plana industrijske ekspanzije, što će Rimca pretvoriti u predvodnika tranzicije prema rješenjima u elektromobilnosti. Želimo dobrodošlicu i novim dioničarima koji će dodatno ojačati grupaciju, istaknuo je na kraju Andrea C. Bonomi, predsjednik Industrijskog savjetodavnog odbora Investindustriala.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI