ON JE PROVEO CIJELI PROCES PA SAD PROGOVORIO! Bivši ministar Jurčić ‘otvorio’ dušu o Ini: ‘Ja sam potpisao taj sporazum’

Darko Tomas/Cropix

Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, u emisiji Hrvatskog radija “Intervju tjedna” komentirao je kako će Hrvatska po rastu biti među najboljim zemljama u EU, ali da to ne znači da se u gospodarstvu nešto promijenilo.

“Za iduću je godinu predviđeno je da će Hrvatska rasti jedan posto. Također je loše kako ćemo imati inflaciju preko 10 posto, a u EU je struktura malo drugačija pa će inflacija biti malo niža nego u Hrvatskoj”, rekao je Jurčić.

Naglašava kako će za iduću godinu teško predvidjeti kolika će biti inflacija.

“Trenutna je procjena da će iduće godine inflacija biti 6-7 posto, ali to ne znači da će se cijene vratiti na nivo cijena iz 2022. godine pa onda rasti na nivo početka 2022., nego će one u Hrvatskoj na razini povećanja od 13-14 posto još rasti 6-7 posto”, istaknuo je.

“Statistike pokazuju kako su građani EU počeli manje trošiti, a to znači da osjećaju pad standarda. Možemo očekivati daljnji pad standarda, ali sve to ovisi i o politici”, istaknuo je.Dodaje kako politika odlučuje svojim mjerama. “Kako će raspodijeliti trošak krize, kako će rasporediti teret krize na leđa građana, poduzetnika i države, sve će to utjecati na inflaciju”, govori Jurčić.

Dodaje kako Hrvatska ima malu proizvodnju što dodatno otežava situaciju. Jurčić se pita zašto je potrebno potpomagati proizvođače koji su veći od same Hrvatske. “Zamrzavanjem cijena čisti se tržište od hrvatskih proizvođača i povećava se tržište za strane dobavljače”, rekao je.

Na pitanje koga bi trebao u Hrvatskoj zadesiti porez na ekstra profit, Jurčić je rekao da će vjerojatno to biti kompanije koje se bave naftnim biznisom.

“Što se tiče kompanija, tu se treba ciljati na spekulacijsku dobit”, istaknuo je.

“Ali ministar ne donosi odluke. Sabor je donio Zakon o privatizaciji Ine. Moja je uloga bila da provedem privatizaciju po zakonu”, istaknuo je.

Dodaje kako je većina u Upravi i Nadzornom odboru bila hrvatska strana. Kako kaže, dogovorili su se da se treba rekonstruirati Rijeka, treba naći strategija za Sisak te da treba dignuti na veći nivo benzinske pumpe.

“Strateški partner Ini nije trebao. Njoj je trebala dobra hrvatska uprava”, naglasio je Ljubo Jurčić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI