ON JE POLITIČKA ZVIJEZDA HERCEGOVINE I NJIME SU ODUŠEVLJENI: Milanović je pravi hrvatski lider!

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

“Njega savjetuje Duh Sveti, on je prvi pravi hrvatski lider, i sada se svi moraju prilagoditi novom levelu državništva. Zoran Milanović je strašan lider”,  tim riječima jedan hercegovački analitičar komentira mandat hrvatskog predsjednika koji je tijekom boravka u New Yorku održao govor na Općoj skupštini UN-a.

Milanovi se u New Yorku sastao s turskim predsjednikom Erdoganom te među ostalim dao povijesnu izjavu za Al Jazeeru Balkans nazvavši sebe predsjednikom Hrvata u Bosni i Hercegovini, čime je kako se piše po bošnjačkim medijima šokirao nazočne novinare.

”Komšić je ovdje došao k’o jedan od članova Predsjedništva, ne znam uopće s kakvim mandatom i u čije ime govori, čak i da je predstavnik Hrvata, jer… Ja sam rekao da sam predsjednik Hrvatske, predsjednik hrvatskih građana, Hrvata, pa, na neki način, i onih Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini. To je moja dužnost, obveza i osjećaj, na kraju krajeva”, poručio je bez susprezanja hrvatski predsjednik kojega su zamolili da još malo obrazloži svoju tezu što je on drage volje i napravio.

”Gledajte, dakle u onoj mjeri u kojoj Ustav kaže, dakle, da se brinemo i da vodimo računa o statusu Hrvata izvan Hrvatske, ali, naravno, uz puno poštovanje zemalja – da. Na kraju krajeva, što sam radio u Bosni i Hercegovini prije dva mjeseca”, naglasio je Milanović koji je potom odgovorio na pitanje kako može biti predsjednik Hrvata iz BiH.

”Pa gledajte, Hrvati u Bosni i Hercegovini i u New Yorku imaju pravo glasa, nešto što sam ja vrlo često problematizirao i pokušavao svesti u razumnu razinu upravo zato da se susjedna država ne kompromitira jer se ulazi u njezin prostor, ali, onda, ako tako mislite, trebalo mi je zabraniti ulazak u Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Milanović objašnjavajući da građani BiH hrvatske narodnosti imaju svoje državljanstvo te napominjući da je samim time i on njihov predsjednik.



”Govorim baš tako, dakle, to je politika koju nisam ja provodio, ona je danas takva i to su političke činjenice, to su formalno-pravne činjenice. Ono što sam naglašavao gospodinu Erdoganu cijelo vrijeme je da u Hrvatskoj nema baš nikoga, tko će se razmetati sa pričama da će se Bosna i Hercegovina odcijepiti, što čujemo od nekih drugih dijelova Bosne i Hercegovine, i to nije pametno, nije potrebno”, završio je Milanović koji svojim potezima, jasnom retorikom i nedvosmislenom zaštitom Hrvata iz BiH uspijeva osvojiti simpatije hrvatskog naroda u toj zemlji, a samim time i dijela desnog biračkog tijela u Hrvatskoj koje mu inače nije bilo sklono.

Tako je još ljetos  general Ljubo Ćesić Rojs predsjednika Milanovića usporedio s pokojnim Tuđmanom.

”Nitko tako nije vodio brigu o Hrvatima u BiH”, komentirao je general koji također nerijetko diže glas po istom pitanju. Ako ovako nastavi, predsjednik bi prema generalovim riječima u bitci za idući mandat mogao HDZ-u oteti dobar dio glasača u susjednoj Bosni i Hercegovini.

 

Da Milanović doista što se tiče Hrvata u BiH radi dobar posao, potvrdio je u svojim istupima i Mostov saborski zastupnik, poznati Mostarac Nino Raspudić, no i bez tih njegovih potvrda jasno je da Milanović uistinu postaje nova hercegovačka politička zvijezda usponu.

U ovom kraju nemoguće je pronaći nekoga tko je kritičan prema predsjedniku države, koji se uspio suprotstaviti Izetbegoviću, Komšiću i bošnjačkoj kliki uviđajući probleme s kojima se Hrvati u BiH suočavaju. Tvrdi karakter neslomljivi predsjednik pokazao je i prije nekoliko tjedana uvidjevši da će u Bruxellesu samit čelnika NATO-a morati odraditi samostalno, bez potpore Plenkovićeve  Vlade.

”Neke zemlje ne žele spominjanje Daytonskog sporazuma. Morat ću o tome na samitu razgovarati. Inače nećemo dati suglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur. Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala nevladina udruga iz Sarajeva. Ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za Bosni i Hercegovinu imaju neki međunarodni krugovi. To preko Hrvatske neće proći. Nisam se mislio time bavit”, rekao je Milanović komentirajući deklaraciju pisanu daleko od očiju javnosti.

Izazvale su Milanovićeve teze sukobe između njega i ministra Gordana Grlića Radmana, no on je pokazao i u konačnici dokazao da zna što radi. Milanović je nedvojbeno utrčao na HDZ-ov teren u susjednoj Bosni i Hercegovini pokazujući da ne preza ni pred čime, HDZ-ovcima osim Hercegovaca, pred očima otima braniteljsku populaciju, dokazujući da domoljublje nije i ne mora imati veze sa stranačkim predznakom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI