ON JE NAJVEĆI POBJEDNIK IZBORA! Što doista Plenković planira s Berošem?

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Da, HDZ doista jest nadmoćno pobjedio na parlamentarnim izborima, oko toga naprosto nema nikakve dvojbe.

No, osim što je stranka Andreja Plenkovića s izbora izašla kao pobjednička opcija, svoju osobnu pobjedu doživio je i ministar zdravstva. HDZ-ov Vili Beroš koji je osvojio više preferencijalnih glasova od prvog čovjeka svoje stranke.

Beroš je kao nositelj liste u nezahvalnoj desetoj izbornoj jedinici osvojio 35.678 preferencijalnih glasova, što je ujedno 45,47 posto svih glasova liste, čime je potvrdio status najpopularnijeg političara u državi.

Osim toga, Beroš je svojom pobjedom u Dalmaciji još jednom potvrdio da je ova izborna jedinica utvrda HDZ-a, a zadatak mu nije bio nimalo jednostavan. S jedne strane trebao je nadoknaditi izostanak Damira Krstičevića koji je na prošlim izborima osvojio zavidan broj glasova, a s druge pak strane Beroš je snage odmjeravao s Mostovim Božom Petrovom, ali i sa najpopularnijom hrvatskom političarkom, konzervativkom Ružom Tomašić. Osvajanjem tako velikog broja preferencijalnih glasova Beroš je osigurao samome sebi još jedan mandat na čelu ministarstva zdravstva, a osim toga, on je sada neizostavan član daljnjih Plenkovićevih političkih računica.

No, premda se o njemu progovaralo u kontekstu kandidature za zagrebačkog gradonačelnika u HDZ-u su za sada još uvijek prema tome prilično rezervirani te tvrde da bi bilo šteta ne iskoristiti Beroša za nacionalnu politiku i proboj u istoj. Istodobno je Plenkoviću rezultat na lokalnim izborima u Zagrebu vrlo značajan, budući da mu je nakon pobjede na parlamentarnim izborima novi cilj rušenje dugogodišnje vladavine zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI