ON JE NAJOMILJENIJI POLITIČAR SJEVERA: U preferencijalnim glasovima potukao je i Plenkovićevog ministra i potpredsjednika Sabora

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon katastrofalnih rezultata koje je Restart koalicija ostvarila na jučerašnjim parlamentarnim izborima, šef Davor Bernardić povukao se s mjesta predsjednika stranke. Da će sve otići u krivo moglo se naslutiti već u samom startu kada su izašle izborne liste, a na kojima su se našli većinom Bernardićevi pristaše, ljudi koji su široj javnosti nepoznati.

Loša lista sastavljena je i u III.izbornoj jedinici, a osim SDP-ovaca, na listi se našao i jedan nezavisni kandidat kojeg je Bernardić silno želio na svojoj listi, zbog velikog broja preferencijalnih glasova. Radi se o međimurskom županu Matiji Posavcu, bivšoj HNS-ovoj uzdanici koji je iz redova stranke izašao nakon neslaganja s politikom koju je diktirao ondašnji vrh stranke.

Posavec je i na ovim izborima briljirao. U trećoj izbornoj jedinici osvojio je najviše glasova, čak 16.379, što je drugi rezultat na listama Restart koalicije. Ispred njega je Peđa Grbin, koji je osvojio gotovo 17 tisuća glasova.

Zanimljivo je da je u III.izbornoj jedinici Posavec bio bolji i od SDP-ove uzdanice, bivšeg potpredsjednika Sabora Siniše Hajdaša-Dončića, koji je osvojio 14.485 preferencijalnih glasova.

Omiljen političar i u Varaždinu 



Iako je svima bilo jasno da će osvojiti velik broj glasova jer ga njegovi Međimurci vole i cijene, zanimljivo je da je Posavec briljirao i u susjedstvu, odnosno u Varaždinskoj županiji. Po broju glasova, u Varaždinu je bio bolji ne samo od dvoje SDP-ovih kandidata, već i od varaždinskog župana Radimira Čačića, koji je na koncu sa svojim Reformistima ipak uspio osvojiti jedan mandat u idućem sazivu Sabora. Posavec je pomeo i gradonačelnika Čakovca Stjepana Kolara, i to baš u Čakovcu, gdje je osvojio 3.345 glasova, dok se Kovač morao zadovoljiti s samo 621 glasom.

Kada se gleda cjelina, Posavec je sam bio uspješniji od svih ostalih zastupnika s liste, pa i od Plenkovićevog ministra Darka Horvata koji je na listi HDZ-a u III.izbornoj jedinici osvojio 5.511 glasova.

Zanimljiv je detalj da međimurski župan nije imao nikakvu osobnu kampanju. On, naime, nije imao niti jedan plakat, niti jednu reklamu te niti jedan spot, a biračima se obratio u petak prije izbora, porukom putem društvene mreže Facebook. Kako doznajemo iz dobro upućenih izvora, Posavec je nekoliko velikih projekata ostavio za predstavljanje javnosti nakon izbora, ne želeći svoje uobičajene dužnosti na mjestu župana prikazati u svjetlu predizborne kampanje, pa je tako i jednokratnu novčanu pomoć studentima Međimurske županije, koju županije uplaćuje svake godine na račune svojih studenata, uplatio u petak, no bez ikakve obavijesti.

Navodno studenti nisu niti znali da je novac uplaćen, a župan je, kako doznajemo, informaciju zatajio kako i ova uobičajena praksa županije ne bi bila prikazana u krivom svjetlu.

I bez reklama i predizbornih obećanja, Posavec je i dalje ostao najomiljenija politička opcija u Međimurju, a kako stvari stoje – i u Varaždinskoj županiji. O ulasku u Sabor ne razmišlja, već želi do kraja odraditi svoj mandat na mjestu župana, kao što je već ranije govorio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI