ON ĆE I DALJE PO SVOM: Dodik prkosi međunarodnoj zajednici! Došao je na novu ideju, policija RS štitit će one koji negiraju ratne zločine

Ivica Galovic/ PIXSELL

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zaprijetio je u srijedu da će policija Republike Srpske spriječiti svaki pokušaj privođenja ljudi koji bi mogli biti predmetom kaznenog progona zbog nijekanja ratnih zločina.

Komentirajući činjenicu da je u srijedu stupio na snagu zakon što ga je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko, a omogućuje kažnjavanje kaznom do pet godina zatvora osoba koje niječu ratne zločine i veličaju njihove počinitelje, Dodik je za banjolučku Alternativnu televiziju (ATV) rekao da će se osobno zauzeti za to da se taj zakon ne provodi na teritoriju RS.

“Policija RS-a već je dobila nalog da naše ljude štiti i brani, što god to značilo. Ako netko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprječavati”, zaprijetio je Dodik.


U entitetskoj policiji već su pripremili posebni telefonski broj na koji bi im se trebale javiti osobe kojima prijeti uhićenje zbog veličanja ratnih zločina i njihovih počinitelja.

Dodik je pozvao sve koji žive u RS da alarmiraju entitetsku policiju ukoliko imaju bilo kakve informacije o akcijama koje bi pokušali provesti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ili Sigurnosno obavještajne agencije BiH (OSA).Dodikova nova prijetnja uslijedila je dan uoči sjednice parlamenta RS koji bi u petak iza zatvorenih vrata trebao razmatrati prijedlog zakona po kojemu bi se djela okvalificirana kao “narušavanje ugleda RS” kažnjavala kaznama od tri do 15 godina zatvora.

Iz Tužiteljstva BiH ranije u srijedu potvrdili su da su već dobili nekoliko prijava građana vezanih za stupanje na snagu novog zakona te da je otvoreno više istraga o slučajevima koji se navodno odnose na nijekanje ratnih zločina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI