OLAF SCHOLZ PODRŽAO ALEKSEJA NAVALJNOG: ‘Riječ je o hrabrom čovjeku koji je htio vratiti Rusiju na put demokracije, slobode i vladavine prava’

Arhiva

Pritvorenog ruskog disidenta Alekseja Navaljnog na drugu godišnjicu njegovog trovanja podržao je njemački kancelar Olaf Schol. Pritom je osudio gušenje slobode govora u Rusiji.

U videoporuci objavljenoj u subotu Scholz je rekao kako je razgovarao s Navaljnim dok se oporavljao u bolnici u Berlinu.

Istaknuo je kako je “riječ o hrabrom čovjeku koji je htio vratiti Rusiju na put demokracije, slobode i vladavine prava”.

Podsjetimo, Navaljni, najistaknutiji kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, pritvoren je čim se vratio u Rusiju prošle godine.

“Rat koji je Rusija počela protiv Ukrajine je rat koji će imati posljedice i za nju samu”, naglasio je Scholz.Njega kritičari često optužuju da je preblag prema Moskvi nakon njene invazije na Ukrajinu.

Inače, ruski disident odslužuje zatvorsku kaznu od 11 i pol godina nakon što je proglašen krivim za kršenje uvjetne kazne, prevaru i nepoštivanje suda.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI