OKUPIRANI UKRAJINSKI TERITORIJI I FORMALNO ANEKTIRANI: Putin potpisao, a poznata pjevačica stavila na prodaju nekretnine jer ne želi živjeti u Rusiji

Foto: Wikimedia Commons

Ruski predsjednik Vladimir Putin dovršio je formalnu aneksiju više od 15 posto Ukrajine u srijedu, dok se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku protuofenzivu na dijelovima teritorija.

U najvećem proširenju ruskog teritorija u najmanje pola stoljeća Putin je potpisao zakone o prijemu Donjecke narodne republike, Luganske narodne republike, regija Zaporižje i Hersona u Rusiju.

Rusija je proglasila aneksije nakon što je održala kako ih naziva referendume u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade kažu da su referendumi bili kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Nisu sva pripojena područja pod nadzorom ruskih snaga. Rusija polaže pravo na ukupno 18 posto ukrajinskog teritorija, ali točne granice tek se trebaju razjasniti.

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova koja je u prijenosu uživo prosvjedovala protiv napada na Ukrajinu u srijedu je potvrdila da je pobjegla iz kućnog pritvora u kojem je završila zbog navodnog ponovnog širenja lažnih vijesti.



Na svom Telegram kanalu je napisala: “Smatram se potpuno nedužnom, a kako naša država odbija poštivati svoje zakone, ja odbijam poštivati mjeru zabrane koja mi je izrečena 30. rujna 2022. te se oslobađam iste”.

Njezin odvjetnik rekao je da se 44-godišnja novinarka trebala pojaviti na saslušanju u 10 sati po moskovskom vremenu te da se ne zna gdje se trenutno nalazi.

Ovsjanikova je u kolovozu kažnjena s dva mjeseca kućnog pritvora zbog prosvjeda u srpnju na kojem je pored Kremlja stajala s plakatom koji je ruskog predsjednika Vladimira Putina nazivao ubojicom, a njegove vojnike fašistima.

Prijeti joj do 10 godina zatvora za širenje lažnih vijesti o ruskim oružanim snagama.

Njezin kućni pritvor trebao je trajati do 9. listopada, ali državni medij Russia Today u subotu je pisao da je pobjegla sa svojom 11-godišnjom kćeri i ne zna se gdje se nalaze.

Još je nejasno kako je uspjela pobjeći, a u ponedjeljak su se njezino ime i fotografija pojavili na službenoj listi bjegunaca ministarstva unutarnjih poslova.

Ovsjanikova je u ožujku u televizijskom studiju izašla pred kamere tijekom informativnog programa noseći natpis “zaustavite rat” i “lažu vam”.

U novoj objavi na Instagramu, 73-godišnja ruska pop zvijezda Ala Pugačova obratila se svojim kritičarima nakon što je nedavno poručila da se ne slaže s ratom, piše Meduza.

Pjevačica je u objavi poručila: “O moj bože! Kakva je to radost kad te mrze isti ljudi koje nikad nisam mogla podnijeti. Da su oni moji obožavatelji, značilo bi da sam uzalud pjevala i živjela. Razlog je jasan. Neka škrguću zubima. Bili su kmetovi, sad su robovi”.

Telegram kanal Mash tvrdi da se Pugačova vratila u kolovozu u Rusiju kako bi na prodaju stavila nekretnine koje posjeduje.

Pugačova je 18. rujna zatražila od ruskog Ministarstva pravosuđa da je doda u svoj registar “stranih agenta” nakon što je njezin suprug, komičar Maksim Galkin, dan ranije proglašen “stranim agentom”. U zahtjevu je svog supruga nazvala “pravim patriotom Rusije” i kritizirala ruski rat protiv Ukrajine. Ubrzo nakon toga, objava je prijavljena ruskoj policiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI