OKRUŽNI SUD U SAD-u ODBACIO TUŽBU PROTIV RH: Evo o čemu je zapravo riječ

Screenshot

Državno odvjetništvo RH u petak je objavilo kako je Okružni Sud SAD-a, Južni Okrug New Yorka prihvatio prijedlog Republike Hrvatske i odbacio tužbu protiv Hrvatske kao navodnog alter ega Gavrilović Holdinga, za izvršenje presude države New Yorka iz 2020. protiv Gavrilović Holdinga.

Što to znači?

U sudskom postupku Okružni sud Sjedinjenih Američkih Država, Južni okrug New York, 17. kolovoza 2022. donio je odluku kojom je u cijelosti prihvatio zahtjev Hrvatske za odbacivanje tužbe, koju je podnio Mirko Despotovich, koji posluje kao Tradexim International Co. California, protiv Republike Hrvatske zbog stvarne nadležnosti prema Zakonu o imunitetu stranih država, objavili su iz DORH-a.

Tužitelj je 1990. godine ugovorio s poduzećem Gavrilović prehrambena industrija isporuku 635 tona konzervirane šunke koja je trebala biti dostavljena SAD-u. Prva je pošiljka stigla u svibnju 1990. iz Hrvatske te je utvrđeno da sadrži bakterije. Slijedom navedenoga, prva i druga pošiljka su vraćene u Republiku Hrvatsku na uništenje, dodaje se u priopćenju.

Budući da je pošiljka vraćena zbog neispravnosti, a Tradexim je izvršio plaćanje dijela robe, došlo je do spora te je Tradexim 2000. godine podnio tužbu protiv Gavrilović Holdinga pred Trgovačkim sudom u Zagrebu.Trgovački sud u Zagrebu donio je presudu u korist Tradexima i naložio Gavrilović Holdingu da isplati Tradeximu glavnicu u iznosu 385.868,25 USD uvećanu za kamate i sudske troškove u iznosu 39.327,39 USD.

Kako Tradexim nije uspio naplatiti dosuđeni iznos, 2019. godine je pred državnim sudom u New Yorku pokrenuo postupak radi priznanja i izvršenja presude Trgovačkog suda u Zagrebu protiv Gavrilović Holdinga koji je u tom trenutku bio brisan iz sudskog registra Trgovačkog suda u Zagrebu nakon okončanog stečajnog postupka, objavili su iz DORH-a.

Nakon toga je u ožujku 2020. sud u New Yorku donio presudu zbog ogluhe u korist Tradexima protiv Gavrilović Holdinga (tzv. default judgement), i to za iznos 1.867.423,26 USD. Naime, nitko u ime Gavrilović Holdinga nije osporio tužbeni zahtjev.

Tužitelj je u ožujku 2021. godine, na temelju gore navedene presude suda u New Yorku iz 2020., podnio tužbu protiv Republike Hrvatske kao navodnog pravnog sljednika (alter ega) Gavrilović holdinga.

Republika Hrvatska je, zastupana po DORH-u i odvjetničkom društvu Squire Patton Boggs, osporila navode Tradexima te predložila da sud odbaci tužbu zbog nenadležnosti, što je sud prihvatio odlukom od 17. kolovoza 2022., priopćilo je Državno odvjetništvo RH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI