OGROMNI POTICAJI ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE: HZZ nastavlja s mjerama, za neka zanimanja daju i do 100 tisuća kuna!

Foto: Cropix

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, u današnjoj emisiji “Dobro jutro Hrvatska” rekao je da je 29. lipnja Upravno vijeće HZZ-a donijelo Odluku gdje se stavljaju izvan snage Odluke o privremenoj obustavi korištenja mjera aktivna politike samozapošljavanja, a koja je donesena u ožujku zbog situacije s Covidom-19, objavio je HRT.

Lončar je naglasio da je mjera samozapošljavanja samo jedna od sedam mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

“To je jedna od najuspješnijih mjera u protekle 3.5 godine, a koristilo ju je oko 22 tisuće osoba”, rekao je Lončar.

Dodao je da je u ovoj krizi s koronavirusom HZZ podržao poslodavce i očuvanje radnih mjesta.

“Sada imamo novu mjeru, počeli smo primati zahtjeve od 1. srpnja, te smo primili oko stotinjak zahtjeva, a do kraja godine očekujemo oko 1600 zahtjeva za što su osigurana sredstva. Pozivamo sve nezaposlene osobe koji imaju poduzetničku ideju da se obrate HZZ-u”, poručio je Lončar.



Istaknuo je da je HZZ promijenio svoje kriterije, te da su sada prilagodili financiranje prema budućoj djelatnosti koju nastoji obavljati budući poduzetnik.

HZZ dvije godine prati samozaposlene poduzetnike 

“Do 100 tisuća kuna mogu financirati prihvatljive djelatnosti poput građevine, metaloprerađivačke industrije, istraživanje opskrbe električnom energijom, vodom i plinom. To su djelatnosti u kojima očekujemo veću učinkovitost. Iznos od 75 tisuća kuna namijenjen je djelatnosti poput informatičke te sve ostale djelatnosti koje nisu isključene iz ovog sustava”, istaknuo je Lončar.

Dodao je da je poljoprivredna djelatnost u drugom sustavu financiranja, a isključene su one djelatnosti za koje je HZZ ocijenio da u ovoj situaciji ne bi bile svrhovite za financiranje, a to su turističke djelatnosti, putničke agencije pa čak i neke pravne usluge.

Lončar je rekao da osobe koje žele koristiti mjere samozapošljavanja trebaju biti nezaposlene i prijavljene na HZZ. Te osobe moraju iskazati poslovni interes svom savjetniku te proći jednu od dvije aktivnosti – individualno savjetovanje ili radionicu o samozapošljavanju.

HZZ prati 24 mjeseca poduzetnike koji koriste mjeru samozapošljavanja.

“Ako utvrdimo neke nepravilnosti u prvih šest mjeseci onda tražimo povrat sredstava u cijelosti. No, međutim ako je to utvrđeno nakon šest mjeseci, onda tražimo povrat 50 posto”, rekao je Lončar.

Naglasio je da se zahtjevi podnose do 31. listopada, a obradit će se u primjerenim rokovima.

Lončar je poručio da trenutno na HZZ-u ima oko 149.200 nezaposlenih osoba, objavio je HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI