OGROMNE PROMJENE IZNENADIT ĆE SVE! Božinović najavljuje velike stvari za policiju, druge stvari za njega su ’nonsens’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Davor Božinović na posljednjim izborima osigurao si je drugi mandat ministra unutarnjih poslova, a nedavno je najavio i nove reforme u policiji.

“Reforma koju sam najavio puno je šire koncipirana od bilo koje dosadašnje. Trenutno sve to detaljno analiziramo i izrađujemo potrebne dokumente vezane uz reformu policijskog rada, ustroja i digitalizaciju. Uz reformu postupanja i ustroja policijskih uprava i postaja te Ravnateljstva policije, Centra za forenzička istraživanja i vještačenja te Policijske akademije idemo i u reformu svih ustrojstvenih jedinica MUP-a, što uključuje daljnje jačanje Uprave za europske poslove i fondove EU-a te Uprave za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, posebno u dijelu upravnih poslova. Definitivno je prioritet stvoriti učinkovit i moderan policijski sustav, sukladno stoljeću u kojem živimo, spreman u svakom trenutku efikasno i pravovremeno odgovoriti na stvarne potrebe terena, uzimajući u obzir specifičnosti pojedinih područja. Da bi to postigli, smanjit ćemo birokraciju na minimum i ubrzati radne procese, a to podrazumijeva prije svega digitalizaciju rada. Intencija je također povećati vidljivost policije na terenu, a modernizacijom sustava doprinijeti još jačoj fokusiranosti policije na rješavanje kaznenih djela i prekršaja te je rasteretiti nepotrebne papirologije. Ovo su važni koraci, potrebni za što bolju funkcionalnost policijskog sustava, a to je u očima građana najvažniji parametar. S tim ciljem, zamisao je i da se dio upravnih poslova poput izdavanja osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i sličnih dokumenata prebaci na druga tijela. Za taj proces nužno će biti potrebno ispuniti niz uvjeta, među najvažnijima su sigurnosni standardi, kako ni u jednom trenutku integritet osobnih podataka ne bi bio doveden u pitanje”, rekao je za Večernji list.

“Što se tiče modernizacije i umrežavanja sustava civilne zaštite, to su procesi koji su već započeli i na koje je stavljen poseban naglasak. Znatna financijska sredstva za opremanje bit će osigurana iz EU fondova, za sada je kroz projekte aplicirano za gotovo 200 milijuna eura, a u pripremi su projekti i za iduće proračunsko razdoblje. Postojeći Zakon o sustavu civilne zaštite prilagodit ćemo novim okolnostima i učini ga u potpunosti razumljivim, pri čemu će primarni fokus biti na sigurnosti svakog građanina RH i naših gostiju. Dosadašnje naučene lekcije i stečeno iskustvo pokazalo je na što trebamo staviti naglasak prilikom normativnog uređenja sustava civilne zaštite, sve s ciljem usklađenog djelovanja državne i lokalne razine, u odnosu na upravljanje rizicima prije, tijekom, i nakon izvanrednog događaja”, objašnjava.

“Time ćemo postići maksimalnu kompatibilnost s rješenjima koja se primjenjuju u EU. Novi prijedlog Zakon o sustavu civilne zaštite donijet će novine, između ostalog određena rasterećenja jedinica lokalne i područne samouprave, revidiranje mjera i aktivnosti civilne zaštite, ujednačavanje materijalnih prava pripadnika operativnih snaga, mogućnost visokog obrazovanja unutar sustava civilne zaštite, jasnije definiranje uloge državne i lokalne razine, uključujući i stožere civilne zaštite. Što se tiče odlaska u mirovinu, policijskim službenicima omogućili smo kroz zakonom utvrđenu otpremninu znatno veći iznos od ranije isplaćivanih. U razdoblju od siječnja do kolovoza prethodne godine, umirovljeno je ukupno 1113 policijskih službenika, a njih 628 podnijelo je u ovoj godini zamolbe za prestanak službe s pravom na mirovinu. S ciljem optimalnog funkcioniranja policije od 2018. godine kontinuirano se objavljuju javni natječaji za školovanje budućih policajaca, pri čemu se prilično ulaže u njihovo osposobljavanje i edukaciju, kako bi se što uspješnije suočavali s izazovima policijskog posla. Od 2018. godine primili smo u službu 1099 vježbenika, dok se još njih 762 trenutno školuju za policijske službenike te se njihov prijam u službu očekuje tijekom jeseni. Time povećavamo ukupnu sposobnost i efektivnost policijskog sustava”, tvrdi.

Božinović je nedavno najavio i snimanje policijskih postupaka uz pomoć kamere na odori. To pak nije prvi takav pokušaj.



“Cilj nam je sada, u sklopu reformi u koje smo krenuli odmah na početku ovoga mandata, u potpunosti implementirati snimanje postupanja policijskih službenika u svakodnevnom radu. To će zasigurno pridonijeti transparentnosti rada policije i povećati profesionalnost. Uvijek smo si postavljali realne ciljeve čije je ispunjavanje bilo nužno kako bi pratili korak sa zahtjevima i interesima građana, sigurnosti zemlje, samog sustava i policije. I ostvarili smo ih, pa i kad su u pitanju bili problemi koji su sustav opterećivali desetljećima, poput opremanja policije, što smo uspjeli kroz snažno povlačenje sredstava iz europskih fondova za opremanje granične policije, kao i drugih policijskih rodova. Ponosni smo na to da danas imamo jednu od najsuvremenije opremljenih granica u Europi, kako kadrovski, tako i tehnički. Vjerujem da će biti uspješno sve što planiramo”, govori.

U vrijeme pandemije koronavirusa i samoizolacije, postalo je jasno da policijskih službenika manjka. Veliki broj njih ostao je čuvati granice, a dobar dio provjeravao je krše li se mjere samoizolacije.

“Cilj nam je ojačati operativu, a to su prvenstveno policijske postaje, jer one su nositelji posla. Snažnija operativa vodi prema bržoj i kvalitetnijoj usluzi za građane. To je svakako jedan od jačih argumenta u prilog potrebi preustroja policijskog sustava u koji smo krenuli”, rekao je.

Predstavljena reforma policije, tvrdi Ranko Ostojić nije predstavila ništa novo. Dapače, rekao je “napokon će se iz skladišta izvući nešto što je prije šest godina napravljeno”.

“Po svom dolasku, u MUP-ovom skladištu sam mogao pronaći prazne police, a činjenica da ovaj razgovor vodimo na početku drugog mandata govori sama za sebe. U svom dosadašnjem mandatu sve što sam najavio javno, a to sam činio namjerno da bi stvorio pozitivan pritisak javnosti na sve nas u sustavu, sam i ispunio. Tako će biti i s ovom reformom koja je, kao što sam već naglasio, sveobuhvatna, a to znači da će zahvatiti cjelokupan sustav MUP-a. Sve koje zanima, mogu ovaj proces pratiti od početka, dapače, pozvani su”, ističe.

Tehnički uvjeti za ulazak u Schengen nisu bili laki, a Hrvatska je tim putem odradila veliki posao iako je tada bila pod udarom migrantske krize, smatra.

“Pokazalo se da Hrvatska ima jednu od najsposobnijih graničnih policija u Europi. Postoje svi argumenti za tu finalnu, političku odluku o ulasku Hrvatske u Schengen. I migrantska i pandemijska kriza pokazale su koliko je to Europi u interesu”, tvrdi.

Naposljetku, dotaknuo se Božinović i pomalo zanemarenog problema, migrantske krize pa objasnio kako Hrvatska stoji po tom pitanju.

“Tijekom ožujka i travnja, u vrijeme ‘lockdowna’ u našem susjedstvu, migranti su bili u kampovima, pod kontrolom policija tih zemalja i migrantski je pritisak gotovo potpuno stao. Od trenutka relaksacije mjera u susjednim zemljama, ponovo je krenuo i danas je broj nezakonitih ulazaka u Hrvatsku 14 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine. Novi val migranata kakav smo vidjeli prije 5 godina ne očekujemo, ali kako se granice susjednih zemalja nedostatno štite ne očekujemo ni manji pritisak na hrvatsku granicu. Zbog takve situacije svakodnevno je na terenu granična policija, opremljena, spremna i fokusirana na zaštitu i sprječavanje ilegalnih prelazaka na naš teritorij”, rekao je.

Uz sve to, policija je pod konstantnim kritikama. Zadnja se pak odnosila na podizanje kaznene prijavu DORH-u zbog tvrdnje kako hrvatska policija koordinira sa “maskiranim i naoružanim paravojnim formacijama koji zlostavljaju migrante”.

“To je nonsens, Hrvatska nema nikakvu paravojnu formaciju. Mi smo uređena europska zemlja čija policija postupa prema hrvatskim i europskim zakonima. Poduzimamo sve kako ne bi dolazilo do situacija u kojima građani osjećaju nelagodu ili trpe štetu zbog prolaska migranata. Bilo je takvih slučajeva u slabo nastanjenim dijelovima uz državnu granicu, no tamo smo u suradnji s lokalnom zajednicom povećali prisustvo policije”, zaključuje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI