OGORČENI PENAVA: ‘Popis stanovništva je postao kategorija manjinskih prava. Toga ima samo u Hrvatskoj!’

Vlado Kos/Cropix

Na izvanrednoj press konferenciji održanoj u Vukovaru, tamošnji gradonačelnik i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a na skorašnjim unutarstranačkim izborima Ivan Penava, žestoko se obrušio na Zakon o popisu stanovništva koji je prošlog petka usvojen u Saboru, a koji prema njegovim riječima ide na ruku nacionalnih manjina, pogotovo Srba koji žive na ne tako davno okupiranim područjima.

Podsjećamo, nakon višetjednih pregovora između HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera iz redova nacionalnih manjina, vladajući su uspjeli skupiti kvorum i izglasati sporni zakon.

Na početku konferencije kazao je kako se smatra dužnim – ispred svih stanovnika Vukovara – očitovati za njega spornom Zakonu o popisu stanovništa koji bi se iduće godine trebao provesti u Hrvatskoj.

“Prvo, o samom popisu stanovništva. Da bismo mogli kvalitetno upravljati državom, moramo imati red. Da bismo imali red, moramo znati s čim točno od resursa raspolažemo. A jednako tako i da su ti resursi međusobno raspoređeni. Iz njega se mogu vidjeti karakteristike, prednosti i slabosti stanovništa. Na temelju njega se računaju fiskalni kapaciteti jedinica lokalne samouprave Hrvatske iz čega ovise i sredstva koja dobivaju”, objasnio je gradonačelnik Vukovara.

Penava smatra kako je popis stanovništva politička kategorija. “Samo u Hrvatskoj, nažalost, svjedočimo tome da je popis stanovništva politička kategorija, a ako je suditi po koalicijskom dogovoru, izgleda da je čak postala i kategorija manjinskih prava.”



“Tko je taj koji daje upute i tko će reći Državnom zavodu za statistiku koga treba popisati, na koji način, a koga ne? Zahtjev nacionalnih manjina po meni predstavlja iskaz nepovjerenja u državni sustav kojega su dio. A ako je već tome tako i ako na svoju sramotu ne vjerujemo institucijama, onda bismo to trebali prepustiti strancima da naprave za nas”, dodaje.

“Kada treba pumpati popis stanovništva radi ostvarivanja prava, onda nas ima više, a kada treba živjeti u Vukovaru i plaćati račune, onda nas ima koliko nas ima”, rekao je Penava. “Sređeno stanje u popisima je interes svih koji teže dobrom upravljanju, čistim odnosima. Pri tome su u potpunosti nebitni spol, vjera, ima popisivača. Osobno mi je sasvim svejedno hoće li mi u kuću doći i popisati me Hrvat, Srbin ili Kinez. Ono što je u konačnici važno je točna brojka koiko nas ima”, dodaje.

“Grad Vukovar je zbog budućnosti svojih stanovnika iznmno zainteresiran za objektivan i prije svega točan popis stanovništva, jer nam je red u popisu preduvjet za red u svim drugim segmentima društva”, zaključuje Penava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI