OGLASIO SE UZINIĆ: Evo što kaže o tužbi sestre Danijele Orbanić

foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ ml

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić komentirao je tužbu sestre Danijele Orbanić protiv riječkog hospicija i Nadbiskupije.

“Ona je predložila da joj se sporazumno isplati otpremnina od 360.000,00 kn na ime dijela neisplaćene plaće jer se 40 % isplaćivalo njoj osobno, a 60% njezinoj redovničkoj zajednici Družbi Srca Isusova te daljnjih 360.000,00 kn neto na ime razlike plaće, zbog navodnog neispravnog obračuna plaće i netočne primjene koeficijenta iz važeće Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama u iznosu od jedne trećine mjesečne plaće za svaku godinu. Upravno vijeća Ustanove za palijativnu skrb prijedlog Hospicij ‘Marija Krucifiksa Kozulić’ i Riječka nadbiskupija nisu mogli prihvatiti takav sporazumni raskid ugovora o radu sa s. Danijelom Orbanić nego joj je na ime otpremnine ponuđen iznos od 87.450,92 kn”, istaknuo je riječki nadbiskup koadjutor u objavi na Facebooku.

“Budući da s. Danijeli Orbanić ovaj iznos nije bio prihvatljiv, ona je 10. rujna 2021., preko Zajedničkog odvjetničkog ureda Matković i Bizjak, podnijela tužbu protiv Ustanove za palijativnu skrb prijedlog Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ i Riječke nadbiskupije – dakle ne i protiv mene osobno – za isplatu 319.982,21 kn”, dodaje.

Uzinić je u svom očitovanju istaknuo da se tužbene zahtjeve sestre može podijeliti na tri dijela: prigovor na ime razlike plaće, zbog navodnog neispravnog obračuna plaće i netočne primjene koeficijenta iz važeće uredbe, prigovor da dio njezine plaće nije uplaćivan njoj osobno, nego njezinoj redovničkoj zajednici te dio koji se odnosi na građevinske radove rekonstrukcije hospicija.

Sestra se “predstavlja kao osoba koja je, bila izvrgnuta neosnovanom blaćenju, ogovaranju i omalovažavanju od strane Riječke nadbiskupije, kako unutar crkvenih krugova, tako i prema Vatikanu.” U tužbi zahtijeva utvrđivanje odgovornosti odgovorne osobe nadbiskupije zbog loše izvedene rekonstrukcije te potom, kaže, u tužbu uključuje i njega uz tvrdnju da se “takvo postupanje nadbiskupije nastavilo kroz 2019. i 2020. te intenziviralo imenovanjem Mate Uzinića nadbiskupom koadjutorom.”Uzinić kaže i kako se pojavljuje i optužba za mobing. Kazao je da je tužiteljica navela da je, od kada je on imenovan – izložena mobingu, kako bi dala otkaz, da joj je Uzinić naložio da mora ići na bolovanje te da je zbog svega bila primorana napustiti red kojemu pripada na godinu dana.

Dodaje da su se radovi na hospiciju izvodili bez projektne dokumentacije i na temelju jednostavne ponude koja nije bila povoljna za nadbiskupiju te je odlučeno da se zaustave.

Naglašava da najgore zvuče optužbe iznesene na njegov račun jer ga se optužuje za mobing protiv redovnice, što , ističe, nije slučaj.

Nadbiskup koadjutor navodi i da je sestri Orbanić prenio zamolbu da pokuša riješiti svoj osobni problem, koji on smatra smatra posljedicom izgaranja na poslu, kako bi se mogla ponovno javiti na natječaj, da je bila prihvatila pomoć, ali da nakon toga nije radila na svome osobnom problemu, niti se javila na natječaj za ravnatelja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI