Oglasilo se i Srpsko narodno vijeće: ‘Žalimo što rat nije završio Olujom’

Oglasilo se i Srpsko narodno vijeće: ‘Žalimo što rat nije završio Olujom’

Dusko Jaramaz/PIXSELL

''Žalimo nad činjenicom da su životi sviju nas početkom ratnih razaranja zauvijek promijenili svoj tok. Izgubili smo živote kakve smo poznavali.'', navode

Na 22. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluja Srpsko narodno vijeće putem službene stranice izražava žaljenje zbog svih žrtava te zbog svih onih koji su u ratnim razaranjima ostali bez svojih bližnjih, prijatelja i domova.

Objavu prenosimo u cijelosti.

”Žalimo nad činjenicom da su životi sviju nas početkom ratnih razaranja zauvijek promijenili svoj tok. Izgubili smo živote kakve smo poznavali.

Također, žalimo što rat nije završio operacijom Oluja, kako za srpske civile koji su ostali na svojim pragovima, tako i za sve nas koji danas živimo u Hrvatskoj. Hrvatska živi svoje postratno vrijeme, ali je ono daleko od postkonfliktnog društva mira. Vojno-redarstvenom operacijom Oluja Hrvatska je vratila svoju teritorijalnu cjelovitost temeljenu na Rezoluciji UN-a. No, teško je razumjeti uništavanje na desetke tisuća kuća, sječu stabala bagrema i zalijevanje maslina mazutom u Dalmaciji, a kamoli ubijanje nedužnih i golorukih u njihovim dvorištima, najčešće starih i nemoćnih, te mučenje i zlostavljanje zarobljenih.

Naša je dužnost sjećanje na zločine počinjene u ratu nad čovjekom, bilo kojim! Naša je dužnost inzistirati na tome da sve žrtve imaju pravo na spomen, a svi ljudi pravo na miran život.Pozivamo sve naše sugrađane i naše državne dužnosnike da imaju to na umu kada slave pobjedu. Cijena te pobjede nisu samo životi nedužnih u Oluji i prije nje nego i društvo koje se ni danas nije u stanju suočiti s vlastitom prošlošću. Nastojanje da se loša i sramotna prošlost u Drugom svjetskom ratu poraženih nacifašističke i ustaške ideologije pokaže boljom, nije samo opasna za trenutak u kojem živimo i u kojem pišemo desetu Izjavu sjećanja, nego prijeti oduzeti nam našu budućnost.

Kao i svake godine na mnogim mjestima obilježit ćemo stradanje civila tokom i nakon Oluje. U rukama imamo samo cvijeće i svijeće i ništa više od toga. Naše je pravo živjeti u miru i sjećati se onih bez kojih smo ostali. Od tog ne odustajemo, kao što ne odustajemo  ni od očekivanja da će naša država, Republika Hrvatska, u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama, kazniti počinioce ratnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima, te priznati okolnosti i činjenice njihova stradanja i pridružiti nam se u spomenu na njih, navodi se u izjavi SNV-a koju je potpisao zamjenik predsjednika SNV-a Aleksandar Milošević.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI