ODVJETNIK UHIĆENOG HDZ-OVCA: ‘Njemu se to pripisuje godinama, on se ne osjeća krivim’

Screenshot: N1

Nediljko Ivančević, odvjetnik Vinka Zulima, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i dugogodišnjeg načelnika Općine Seget kojeg su uhitili djelatnici PNUSKOK-a, potvrdio je da je Zulim trenutno u pritvoru te da se sutra očekuje odluka USKOK-a o tome hoće li zatražiti određivanje istražnog zatvora, piše N1.

“Gospodin Zulim je trenutno kod pritvorskog nadzornika u PU splitsko-dalmatinskoj. Stavlja mu se na teret da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, i to da je navodno tijekom 2018. i 2019. godine trošio odobrenu reprezentaciju unutar proračunskih sredstava reprezentacije”, rekao je odvjetnik Nediljko Ivančević.

Zulim, HDZ-ovac koji Općinu Seget vodi od ranih devedesetih, uspio je nevjerojatno: na reprezentaciju – tj. na hranu i piće na trošak proračuna – 2018. je godine potrošio 171.142,19 kuna. Dnevno je katkad trošio više tisuća kuna, a najveći iznos zabilježen je 13. ožujka 2018. kada je Zulim, prema službenim podacima Općine Seget, na reprezentaciju u restoranima spiskao 6952 kune.

Kako prenosi HRT, prema prvim informacijama Zulima se tereti da je općinu iznad Trogira oštetio za više od 400.000 kuna, odnosno da je 2017. i 2018. sav taj novac potrošio na reprezentaciju, odnosno na jelo i piće.

“Ne smatra se krivim”

“Ne znam hoće li USKOK zatražiti određivanje istražnog zatvora, ali ako i zatraži, to će biti tek sutra tijekom jutra”, dodao je.Na novinarsku opasku da postoji informacija da je Zulim na reprezentaciju trošio šesterostruko više od uobičajenog iznosa za reprezentaciju u proračunu nekog grada, odvjetnik je istaknuo da mu se ne stavlja na teret da je trošio izvan odobrenih proračunskih sredstava.

“Ne smatra se krivim. Osjeća se relativno dobro iako je inače čovjek s dosta bolesti”, rekao je Ivančević.

“Razne inspekcije nisu utvrdile ništa nezakonito”

Vezano za istražni zatvor kazao je i da se vjerojatno neće zatražiti zbog mogućnosti bijega pa nema ni mogućnosti jamčevine.

“Ako USKOK zatraži istražni zatvor, to će biti ili zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela ili zbog utjecaja na svjedoke. Osobno ne vidim razloge da bi mogao ponoviti kazneno djelo s obzirom da više nije općinski načelnik. Kazneno djelo se navodno počinilo 2017./2018. godine, a osim toga sve je sadržano u nekim ispravama pa ne vidim na koji način bi mogao on utjecati na bilo kojeg svjedoka”, obrazložio je Zulimov odvjetnik.

Vezano za drugi slučaj koji se veže za Zulima, a tiče se prijetnji jednom novinaru, Ivančević je rekao da je taj slučaj u fazi da su podignute optužnice te Općinski sud u Splitu treba odlučivati o njima.

“Isto tako mogu reći, kada već pitate o novinarima, da se ovo famozno trošenje reprezentacije Vinku Zulimu pripisuje već godinama i navodno su kod njega bile razne inspekcije i nisu utvrdile ništa nezakonito”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI