ODVJETNICA MIRELE ČAVAJDE: ‘Beroš ne govori istinu! Mirela Čavajda nije dobila psihološku pomoć na Svetom Duhu, a u djetetovim nalazima se spominje hidrocefalus’

Izvor: N1

Zbog slučaja trudnice Mirele Čavajda, u petak je ministar zdravstva Vili Beroš održao konferenciju za novinare. Iako su Čavajdi rekli da joj ne žele prekinuti trudnoću, a beba joj ima golem tumor zbog kojeg će umrijeti ili živjeti “poput biljke”, ministar je iznio druge informacije.

Beroš je na pressici rekao kako se sastalo stručno povjerenstvo i da je njihov stav da se dijete treba pokušati liječiti.

Dodao je i da do sada od Čavajde ili njezine odvjetnice nisu stigle žalbe na prvostupanjske odluke kojima se trudnici uskratio prekid trudnoće, što je preduvjet za pokretanje drugostupanjskog postupka. Taj postupak podrazumijeva sazivanje komisije koja bi trebala donijeti konačnu odluku.

Čavajdina odvjetnica Vanja Jurić reagirala je na izjave ministra Beroša.

“Prigovori se pripremaju i bit će podneseni u roku koji je predviđen zakonom, vjerojatno već danas”, rekla je Jurić za Index. 



Naglasila je i kako je Petrova bolnica odbila zahtjev za prijevremenim porodom, a ne prekidom trudnoće.

“Petrova je jutros poslala da odbija zahtjev, ali su naveli da odbijaju zahtjev za prijevremenim porodom, a mi smo tražili prekid trudnoće. Značajna je razlika između ta dva pojma”, istaknula je odvjetnica.

Na upit o Beroševoj izjavi da liječnici smatraju da se dijete treba roditi i da ga se treba pokušati liječiti, Jurić je odgovorila da koliko je shvatila “Beroš govori otprilike da će se dijete roditi živo i da ga se može liječiti”.

“To su sve stvari koje u zakonu uopće ne pišu. U zakonu piše da je prekid trudnoće dopušten ako se može očekivati da će dijete imati teške fizičke ili duševne mane. Dakle, uopće se ne radi o mogućnosti preživljavanja, nego o tome ima li teške tjelesne ili duševne mane”, napomenula je odvjetnica.

Dodala je i kako ministar ne govori istinu.

“Beroš nije rekao istinu da je Mirela Čavajda dobila psihološku pomoć na Svetom Duhu, nije je dobila. Nije istina i da nema hidrocefalusa jer se u nalazima spominje hidrocefalus”, zaključila je odvjetnica Mirele Čavajde.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI