ODVJETNICA KOMENTIRALA SLUČAJ ČAVAJDA: ‘Odlukom drugostupanjske komisije, njezin problem nije riješen’

Screenshot/N1

Odluku drugostupanjske komisije, koja je odlučila da Mirela Čavajda ima pravo na prekid trudnoće za N1 komentirala je njezina odvjetnica Vanja Jurić. Rekla je da time Čavajdin problem nije riješen.

Što će Mirela Čavajda napraviti? Odvjetnica Jurić je odgovorila da će se ona u četvrtak sigurno obratiti jednoj od zdravstvenih institucija u Zagrebu.

“Nije odlučila kojoj, ali obratit će se onoj u kojoj se bude osjećala najsigurnije. Mislim da je jako važno reći da je zapravo drugostupanjska komisija donijela odluku koja ide u korist ostvarivanja njezinih prava, ali njezin problem nije riješen. Nama se nitko nije javio, mi nemamo datum, nemamo mjesto, nemamo vrijeme i gdje se javiti. Sad je prebacivanje odgovornosti institucija jednih na druge, ali njezin problem nije riješen”, rekla je Jurić.

Osvrnula se i na izjave ministra zdravstva Vilija Beroša.

Istaknula je kako nije sigurna koja je njegova uloga, jer on po zakonu nema ovlasti niti za javno obraćanje, komentiranje njezina slučaja ili upućivanje Čavajde bilo gdje.



“Ali, mi ćemo prihvatiti njegovu uputu jer nemamo drugog izbora i ona će nakon tri tjedna što ide od bolnice do bolnice i obavlja preglede, opet morati sama pokrenuti postupak da bi joj netko omogućio ostvarivanje prava koje po zakonu ima. Drago mi je da ministar vidi da je možda pogriješio u nekoj situaciji, ali njegova jučerašnja konferencija, s obzirom na to da nema ulogu u ovoj proceduri, pokazuje da je on htio možda očistiti nesuglasice i da nije bilo u fokusu Mirelino zdravlje ili njena skrb, nego otklanjanje posljedica”, naglasila je odvjetnica.

Odvjetnica je rekla da će i ona biti na današnjem prosvjedu, ali da Mirela Čavajda neće biti tamo, jer njoj i njezinoj obitelji sad treba mir.

“Ja ću na prosvjedu biti kao žena i kao građanka, a ne kao njezina odvjetnica”, rekla je Jurić.

Upitana je li ovakav rasplet ikakva zadovoljština u rješavanju teškog slučaja njezine klijentice, Jurić je odgovorila da su zadovoljni činjenicom da je ovo doista presedan u Hrvatskoj.

“Imamo crno na bijelo utvrđeno da žene u Hrvatskoj ova prava doista imaju i da ih mogu ostvarivati, ali nadamo se da nijedna žena više neće proći ovu torturu koju je prošla Mirela, da bi ostvarila svoja zakonska prava, koja je morala imati nevjerojatnu hrabrost, odvjetničku pomoć, podršku svih medija u Hrvatskoj, podršku civilnog društva i odluku drugostupanjske komisije da bi joj se osigurala prava koja ima po zakonu”, zaključila je odvjetnica Jurić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI