ODVJETNICA KOJA ZASTUPA PORTAL H-ALTER: ‘Sud mora paziti na prava svih nas, sve treba istjerati na čistac’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kao što je vjerujemo poznato Općinski građanski sud u Zagrebu odredio je u utorak privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih portalu H-Alter.

To je diglo veliku buru u javnosti a rezultiralo je na kraju i ostavkom Gordane Buljan-Flander na mjesto ravnateljice Poliklinike.

Odvjetnica koja zastupa portal u ovom slučaju Vanja Jurić otkrila je koji su im idući koraci.

“Žalbeni postupak je jedini mogući postupak, imamo rok od 8 dana. Oni su uvjereni da su novinarski radili sve ispravno i napravit će sve da se zaštite novinarske slobode”, rekla je i dodala:

H-Alter ne smije objavljivati tekstove o Poliklinici ili dr. Buljan Flander. No, novinarka u bilo kojem drugom mediju može nastaviti izvještavati o toj temi i dalje”, kazala je gostujući na N1 televiziji.



Sudac Krivak koji je donio presudu kaže nije  zatražio očitovanje nakladnika ni novinarke:

“Nije traženo očitovanje ni nakladnika ni novinarke. U obrazloženju je navedeno da to nije učinjeno jer nije bilo potrebno za odluku. Sudac to nije dužan, no mislim da je u ovako osjetljivim stvarima sudac morao procijeniti da je to u ovom postupku moguće i da se trebalo pružiti mogućnost portalu za očitovanjem i je li se to trebalo tretirati kao nešto o čemu treba izvještavati.”

Na pitanje je li dr. Gordana Buljan Flander, imala drugih metoda ako je smatrala da novinarka omalovažava ili iznosi neistine? O tome odvjetnica Jurić kaže.

“Ovo je bila loša procjena, pogrešno korištenje instituta privremene mjere. Po zakonu o medijima postoji niz načina za reakciju. Po mojim saznanjima Poliklinika i Buljan Flander reagirali su sa zahtjevima za ispravak informacija što je objavljeno. Imaju i mogućnost tužbe što će napraviti jer moraju opravdati privremenu mjeru, a u tom postupku su mogli dokazivati da nešto nije istina, da je neko pravo povrijeđeno. Ovo je bilo pogrešno na čitav niz načina, no treba se fokusirati na to što je učinio sud koji nije tu da pazi na prava Poliklinike, nego i prava svih nas. Ključno se fokusirati na to kako se moglo dogoditi da ovakva odluka suda bude donesena.”

Jurić smatra da ova odluka ne može preživjeti i da će Županijski sud ukinuti odluku.

“No, kad bi ostalo ovako, to otvara vrata najtežim kršenjima medijskih sloboda. Ne radi se o tome da netko traži uklanjanje nekog teksta, nego da sud u budućnosti zabranjuje svako izvještavanje o profesionalnom radu neke ustanove, neovisno o okolnostima, pozitivnom ili negativnom kontekstu, je li u javnom interesu, bez ograničenja i ograda. Zato je to jako opasno”, dodaje.

Potresna svjedočanstva

Priča o radu Poliklinike u fokus javnosti došla je uglavnom nakon ispovijesti Severine premda je oko 40-ak žena bilo uključeno u ovaj serijal priča i tekstova.

“I prije svega ovog pratila sam tu priču i kad je Severina izašla sa svjedočanstvom, mene je to duboko uznemirilo. Mislim da je pohvalno da je ona kao javna osoba koja ima utjecaj, odlučila istupiti u javnost s tako osobnom temom i potaknuti javnu raspravo o temama koje su važne. Kad se majke suočavaju s nekim moćnijim od sebe u razvodu. Svaka osoba koja koristi svoj utjecaj u javnosti da skrene pažnju na ovakve stvari, to treba poticati”, napominje Jurić.

Privremena mjera se mora opravdati u roku od 30 dana, a može samo sudskom tužbom, ne možemo još znati što će točno biti, dodaje.

Ne sjeća se da je bilo ovakvih primjera ranije: “Ovo je presedanski. Bilo je pokušaja s privremenim mjerama koje su se odnosile na traženje da se ukloni neki članak ili više njih, ili da se zabrani objava neke konkretne priče, no zabrana budućeg izvještavanja, tako nešto se nikad u Hrvatskoj nije dogodilo, a koliko znam ni u svijetu.”

Odvjetnica kaže da priču treba istjerati do kraja i doista otkriti koliko su utemeljene optužbe:

“Jedino što ima smisla sad su provjere. Optuže koje su iznijele te žene, a svi su tekstovi utemeljeni na ozbiljnim svjedočanstvima, ne može postojati nikakvo opravdanje da nadležna tijela ne naprave ništa. Jedino logično je da se sve provjeri, da barem ispadne da je sve u redu. Ali treba sve rasvijetliti do kraja. Ova pravna priča može trajati godinama. Nadam se da će razum prevladati, da će Poliklinika uvidjeti pogrešku, da će povući zahtjev za privremenom mjerom. Očekujem ako ona ostane na snazi i ako budu pokrenuti sudski postupci, da pričamo o razdoblju od tri do pet godina.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI