ODRŽALI SKUP SJEĆANJA NA ŽRTVE OLUJE! Vučić: ‘Više stotina tisuća Srba protjerano je s vjekovnih ognjišta! Nikoli Tesli poubijali su obitelj’

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U Srbiji kraj Zemuna u srijedu navečer održan je skup kojim se obilježavao dan sjećanja na hrvatsku vojno-redarstvenu akciju Oluja.

Naime, u mjestu Busije, gdje se održavao, uglavnom žive izbjeglice iz Hrvatske.

Kako javljaju srpski mediji, na skupu je bio srpski predsjednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i vladini ministri. Uz njih tamo su bili i predstavnici Srba iz Crne Gore i s Kosova te patrijarh Porfirije.

Na skupu se okupilo više tisuća ljudi, a Vučić je rekao:

“Danas obilježavamo 26 godina od operacije hrvatskih snaga Oluja, u kojoj je ubijeno više tisuća Srba, a više stotina tisuća Srba protjerano s vjekovnih ognjišta”.



“Oluja” je počela 4. kolovoza 1995. godine napadom hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane na Republiku Srpsku Krajinu, zbog čega se svake godine taj datum obilježava kao dan posvećen stradalim i prognanim Srbima. Danas, kada ponovo podsjećamo sebe na ono što se dogodilo u kolovozu 1995. godine, na užasan progon, protjerivanje više od 250 tisuća Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsjećamo sebe na to tko smo, što smo, odakle smo i kuda idemo”, rekao je Vučić.

Dodao je kako govori o srpskom identitetu “u koji su, zauvijek ugrađene kolone na traktorima, zbegovi, ubojstva na Petrovačkoj cesti i nečija jasna namjera da Srba u Hrvatskoj više nema.”

“Govorimo o onom identitetu, u koji su ugrađeni, vječno, i Jasenovac, Jadovno, svaka jama, svaki malj i svaka kama koji su bili posljedice iste te politike, istrijebljenja Srba, nekih pedeset godina ranije. I jesu Srbi iz Hrvatske možda iz njihovog ugla nestali, oni su ih istrijebili. Oni ovaj dan slave kao Dan pobjede. Pobjedu nad dobrim ljudima. Nikoli Tesli poubijali su obitelj, 14 njegovih je zaklano…”, rekao je.

U sličnom je tonu nastavio, a završio je riječima:

“Mirno spavajte sokolovi srpski! Neka je vječna slava svim žrtvama. Srbija je majka, a ne maćeha. Srbija pamti. Živjela Srbija!”, zaključio je Vučić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI