ODLUKA VRHOVNOG SUDA: Dio optužbi za korupciju na fakultetima otišao je u zastaru, a drugi dio zbog nezakonitih dokaza

foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Zagrebački Ekonomski fakultet prije nekog vremena tresla je afera zbog korupcije. No, dio optužbi o korupciji otišao je u zastaru, zaključio je Vrhovni sud. Odlučujući o žalbama, Sud je istovremeno djelomično ukinuo dio osuđujuće presude za kupoprodaju ispita iz 2017. u jednom od krakova tzv. afere Indeks i naložio još jedno suđenje.

Presudom od prije pet godina, u ponovljenom postupku, 11 od 17 optuženika proglašeno je krivima, a na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeni su jedino navodni glavni posrednik Milan Ćevid i profesor Jadranko Grgona.

U javnosti najpoznatija bivša predsjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i sveučilišna profesorica Deša Mlikotin-Tomić zbog zlouporabe položaja i primanja mita osuđena je na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju može zamijeniti radom za opće dobro. Ostali osuđenici dobili su uvjetne kazne od četiri mjeseca do godine i dva mjeseca, a šestero je oslobođeno krivnje.

Odlučujući o žalbama na presudu iz 2017. Vrhovni sud je zaključio da dio presude Ćevidu, Gorgoni, Mlikotin Tomić, Julijani Ljubić, Ani Mužić, Tihomiru Vraneševiću i Danijelu Malariću treba ukinuti jer se temelji na nezakonitim dokazima. Iz Suda navode da su tajno snimani telefonski razgovori, praćenje i istražni nadzor provedeni temeljem sudskog naloga koji “ne zadovoljava standarde postavljene za dopuštenost miješanja države u temeljna prava i slobode pojedinca”.

“Dokazi pribavljeni na temelju tako manjkavog obrazloženja suca istrage stoga su rezultat povrede prava na privatnost. Zato su ispunjene pretpostavke za utvrđenje da su tako prikupljeni dokazi nezakoniti dokazi. Drugim riječima rezultati mjera provedenih na temelju ovakvih naloga su nezakoniti”, zaključio je Vrhovni sud.U odnosu na preostali dio osuđujuće presude kao i na dio oslobađajuće presude Vrhovni sud je zaključio da je nastupila zastara kaznenog progona.

Inače, ponovljeno suđenje u slučaju u medijima znanom i kao Indeks 3 počelo je potkraj  listopada 2013., nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu nepravomoćnu presudu.

Riječ je o jedinom kraku afere zbog kupoprodaje ispita na Ekonomskom fakultetu, dok su se drugi slučajevi odnosili na korupciju na Fakultetu prometnih znanosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI