ODLUKA SAVEZNOG SUCA U DRŽAVI IDAHO: Spriječena zabrana pobačaja u hitnim slučajevima

Foto: Guliver/ Damian Burzykowski, Newspix.pl

Zabranu pobačaja u državi Idaho kada je ženama s komplikacijama u trudnoći potrebna hitna medicinska pomoć, spriječio je u srijedu Barry Lynn Winmill, savezni sudac u toj državi. Bilo je to samo dan nakon što je sudac u Teksasu presudio protiv administracije predsjednika Joea Bidena u vezi odluke o pobačaju.

Suprotstavljene presude došle su u dvije od prvih tužbi zbog pokušaja administracije Demokrata da olakša pristup pobačaju nakon što je američki Vrhovni sud s konzervativnom većinom u lipnju poništio odluku Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je postupak legaliziran u cijeloj zemlji.

Očekuje se da će otprilike polovina svih saveznih država SAD-a nastojati zabraniti ili ograničiti pobačaje nakon odluke Vrhovnog suda. Te države uključuju Idaho i Teksas, koje su kao i 11 drugih usvojile zakone o zabrani pobačaja nakon takve odluke.

U Teksasu je već pobačaj zabranjen i to prema zasebnoj, gotovo stoljetnoj zabrani pobačaja koja je nedavno stupila na snagu nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a. Zabrana pobačaja u Idahu stupa na snagu u četvrtak, na isti dan kao i u Teksasu i Tennesseeju.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI