ODLUČNO PROTIV: Ruža Tomašić umjetni europski identitet usporedila s jugoslavenskim

Jelena Balić

"Ako mene moje sjećanje dobro služi, komunistička je Jugoslavija također stvarala umjetne identitete", poručila je Tomašić

Hrvatska zastupnica u EP-u Ruža Tomašić održala je u četvrtak 2. ožujka govor o programu “Europa za građane” na plenarnoj sjednici EP-a. Izvješće o kojem je govorila sugeriralo je uspostavu i promociju novog europskog identiteta čemu se zastupnica odlučno suprotstavila podsjećajući kolege da je i komunistička Jugoslavija promovirala umjetne identitete i vrijednosti te potom neslavno propala.

Donosimo cjelokupni tekst njezina govora:

Europska se unija doista nalazi u krizi koju ćemo vrlo teško prevladati ako ovu zajednicu ne stavimo u neke realne okvire u kojima će ona rješavati samo one probleme za koje ima kapacitet i pritom poštovati princip supsidijarnosti. Ovakvi programi čine upravo suprotno – Europsku uniju podižu na razinu svemoćne tvorbe koja preodgaja građane, usađuje im nove identitete i petlja se u sve sfere društva i života.

Preporuka izvješća je da se u okviru potprograma „Europsko sjećanje“ razvije europski identitet koji bi trebao biti pluralan, transkulturalan i otvoren migracijskim tokovima i utjecajima iz ostatka svijeta. Osim što ne vidim nikakvu potrebu za stvaranjem umjetnih identiteta, moram priznati da mi nije jasno ni kakav bi to identitet bio kad je utemeljen tek na političkim ambicijama europskih elita i potrebama jednog političkog trenutka.

Oni građani koji se primarno osjećaju Europljanima, osjećaju se tako zato što, unatoč našoj heterogenosti, postoji puno toga što nas spaja, a to su primarno judeo-kršćanske vrijednosti. Njih se ovdje ne spominje iako Europe kakva je danas bez njih ne bi bilo.Zanimljivo je da se ovakva preporuka želi ostvariti u okviru potprograma „Europsko sjećanje“. Ako mene moje sjećanje dobro služi, komunistička je Jugoslavija također stvarala umjetne identitete i promovirala vrijednosti koje nisu imale uporište u tradiciji. Završila je neslavno, a srušile su je upravo generacije kojima je sustavno ispiran mozak. Mogli bismo nešto naučiti iz toga.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI