ODLIČNE VIJESTI ZA SVE KOJI VOLE PUTOVATI: Već ove godine Hrvati bi u SAD mogli ući bez vize

Hrvati bi već krajem ove godine u Ameriku mogli putovati bez viza, rekla je za Hinu dužnosnica američkog Ministarstva domovinske sigurnosti.

Izaslanstvo američkog ministarstva boravi ovaj tjedan u Hrvatskoj kako bi mu pripremilo konačno izvješće.

Tajnica za međunarodne poslove u tom ministarstvu Serena Hoy je rekla da će Mayorkas odluku donijeti do konca rujna.


“A onda, ako sve bude po planu, vjerujemo da će Hrvatska do kraja godine biti u VWP-u”, kazala je Hoy. Dodaje da je delegacija resornog ministarstva “optimistična” da će tako i biti.

Hrvati će se nakon ukidanja viza za putovanje u SAD u turističke i poslovne svrhe prijavljivati putem Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (ESTA). Putnici će se prijavljivati najkasnije 48 sati prije leta, a prijava će koštati 14 dolara.Američki državni tajnik Antony Blinken službeno je nominirao Hrvatsku za VWP početkom kolovoza, a američko veleposlanstvo objavilo je u veljači kako je Hrvatska zadovoljila kriterij od manje od 3 posto odbijenih zahtjeva za vizom, tada ih je imala 2,69 posto.

Hoy je istaknula kako je taj kriterij jedan od najzahtjevnijih i da je mnogo država koje se žele pridružiti bezviznom režimu, ali teško im je svladati tu prepreku.

Trenutno je u VWP-u 39 država. Članstvo se procjenjuje svake dvije godine, a moguće je i isključenje, što se dogodilo Argentini 2002., te Urugvaju 2003. godine. Preduvjet za VWP je jačanje sigurnosne suradnje i obostrano dijeljenje informacija država kandidatkinja i SAD-a. Američka delegacija je, između ostalog, procjenjivala hrvatsku sigurnosnu spremnost posjetima aerodromima i graničnim prijelazima i lukama, a ovaj tjedan posjetit će i prihvatni centar za migrante te imati nekoliko sastanaka s predstavnicima hrvatskih vlasti.

Hrvatska strana proteklih se godina sastajala i s predstavnicima Američkog državnog odvjetništva, Centra za provjeru terorista i FBI-ja. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u kolovozu je naglasio da će hrvatsko pristupanje VWP-u biti važno i radi pristupanja Hrvatske šengenskom prostoru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI