ODLAZI DA BI SE VRATIO: Želi se posve očistiti od optužbi i spreman je nevinost dokazati na sudu

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Čim je doznao da se institucije bave njegovim likom i djelom, odnosno aferom koja se odnosi na zapošljavanja prijatelja i znanaca u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u kojem je bio ravnatelj, ministar rada Josip Aladrović premijeru Andreju Plenkoviću jasno je dao do znanja da odlazi iz Vlade čim mu pronađe zamjenu. Mladi Slavonac koji je u HDZ ušao i prije nego što je postao punoljetan jedan je od rijetkih ministara koji su imali prilike graditi karijeru u privatnom sektoru pa mu odlazak iz Vlade ne pada teško, premda ga pogađa to što se o njemu piše u kontekstu afera iako je dao sve od sebe da se u Vladi pokaže i dokaže kao uspješan ministar i reformator.

Drugi plan

Njegovim reformama i prijedlozima premijer Plenković je bio zadovoljan. Aladrović je za razliku od svojeg iskusnijeg kolege Tomislava Ćorića u jeku koronakrize imao razumijevanja za poduzetnike, s njima je komunicirao primjerenim tonom, osmislio je paket mjera kojim su očuvana radna mjesta, a tek što se uhvatio ukoštac s reformom socijalnog sustava, stigao je zahtjev DORH-a koji se odlučio pozabaviti njegovim poslovima u Zavodu, o kojima se pisalo i prije nego što je postao ministar. Plenković mu je povjerenje dao na nagovor požeških HDZ-ovaca među kojima je Aladrović i stasao kao sin bivšeg župana Marijana Aladrovića, no oni koji ga poznaju reći će da mladi župan ni po čemu nije tipičan primjerak tatina sina te da mu sve što se piše o njemu teško pada, baš kao što su ga svojedobno pogodili medijski napisi o njegovoj supruzi, kada se tvrdilo da joj je posao sredio pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Inače je Aladrovićeva supruga zaposlena u zagrebačkoj Ustanovi za upravljanje sportskim objektima početkom kolovoza 2016. godine, a on u to vrijeme nije bio ministar u Plenkovićevoj vladi. U međuvremenu je Antonija Aladrović postala voditeljica bazena Utrina, a prije toga radila je i kao profesorica tjelesnog odgoja. Kako radno mjesto na odgovarajućim poslovima nije bio uvjet za obavljanje funkcije voditelja bazena, tako nije bilo prepreke da se gospođa Aladrović zaposli. Prema Aladrovićevim riječima, supruga je ionako zaposlena putem javnog natječaja pa je ta priča ubrzo sama po sebi pala u drugi plan. Činilo se sve donedavno da je u drugom planu ostala i priča o zapošljavanjima u Zavodu koja je, kako zasad stvari stoje, zaustavila veliku Aladrovićevu političku karijeru. Da mladi ministar uživa povjerenje premijera Plenkovića, pokazalo se na nedavno održanim stranačkim izborima, na kojima je ovaj Slavonac bio kandidat za zamjenika predsjednika u zagrebačkoj organizaciji stranke, gdje su ga kolege odlično prihvatili jer je, kako kažu, susretljiv, otvoren i prilično prizeman tip, ali i vjeran stranački vojnik. Vjeran je Aladrović bio i premijeru Plenkoviću, nikada se ni za što nije bunio, a svoj posao obavljao je toliko korektno da ga se po kuloarima počelo spominjati kao Plenkovićeva nasljednika nakon što se on odluči zamijeniti hrvatsku politiku nekom od briselskih fotelja.

Te spekulacije Aladroviću su laskale te, kako tvrde upućeni, on od njih još nije odustao – Aladrović odlazi da bi se vratio, tvrde oni koji ministra dobro poznaju te naglašavaju da mu je namjera posve se očistiti od optužbi i da je spreman svoju nevinost dokazati na sudu. Uvjeren je ministar kako ništa nije radio pogrešno, uostalom, i sam javno ponavlja kako nikomu nije pogodovao. Kada to dokaže na sudu, i pred predstavnicima pravosudnih institucija, Aladrović je spreman u politiku se vratiti jači nego ikada, a Plenković je spreman objeručke ga prihvatiti ako tada još bude dio hrvatske političke scene. Nada se mladi Aladrović da mu za dokazivanje nevinosti neće trebati previše vremena i da će se uspjeti vratiti do kraja Plenkovićeva premijerskog mandata. Da ga ne misli prekrižiti, Plenković je jasno dao do znanja time što Aladrović zasad nije maknut ni s jedne funkcije u stranci, niti se to planira, nije nemoguće da ministar aktivira svoj zastupnički mandat, a jednako tako nije nemoguće da uspije dokazati kako je i on jedan od onih koji su uz puno hajke optuženi i prije suda. 



 

Perspektivna priča

Bilo kako bilo, njegova perspektivna priča zasad je na čekanju, a kako stvari stoje, najizglednija kandidatkinja za Aladrovićevu nasljednicu je nesuđena zagrebačka gradonačelnica i imućna državna tajnica Margareta Mađerić, koja nije prvi izbor premijera Plenkovića, ali s obzirom na to da je stranka kadrovski devastirana, on prihvaća sve što mu se nudi, makar to bila i Mađerić, koju nazivaju nekarizmatičnom, ali veoma ambicioznom ženom koja sanja o tome da pokaže što zna i umije na nacionalnoj političkoj sceni. Kad se  jednomu smrkne, drugomu svane, takav je model HDZ-ove politike i model po kojem funkcionira Plenkovićeva vlada, ne samo u ovom drugom mandatu nego i u onom prethodnom u kojem nam Aladrović i jest predstavljen kao rješenje za resor koji je vodila premijerova prijateljica Nada Murganić. U novom mandatu mladi Aladrović preuzeo je spojeno ministarstvo rada i socijalne skrbi, time je zagrizao ogroman zalogaj i solidno se snašao, no to po svemu sudeći nije bilo dovoljno. Nije nemoguće da je Aladrović nekomu većem od sebe stao na žulj, znakovito je da su njegovi problemi nastali kada ga se počelo spominjati kao premijerova nasljednika, no sve to sada nije važno jer bi uskoro od bivšeg ministra aferaša Aladrović opet mogao postati političar s potencijalom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI