ODJECI GUBITKA ARBITRAŽE: Odvjetnik MOL-a: ‘Primorac će se morati baviti isplatom odštete i kamata MOL-u’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Zbog gubitka arbitraže, novi ministar financija Marko Primorac morat će se baviti i isplatom odštete i kamata MOL-u u iznosu od 235,8 milijuna dolara. Osim toga, u MOL-u ističu kako ta presuda ima dalekosežniji odjek, rekao je za N1 Dalibor Valinčić, odvjetnik MOL-a.

U hrvatskoj Vladi su rekli da je mađarska strana dobila tek 18 posto zatražene odštete koju je tražila, što samo po sebi nije veliki uspjeh.

“S druge strane, centralno pitanje arbitraže je to pitanje je došlo do primanja i davanja mita između predsjednika uprave MOL-a i premijera Sanadera. I to je bilo centralno pitanje. I Hrvatska je na taj način postavila svoju obranu, da je to centralno pitanje. Međutim, u tom dijelu arbitražni sud je odlučio da nema apsolutno nema nikakvog dokaza da je bilo ikakvih koruptivnih radnji, tako da je, čini mi se, centralno pitanje koje se pojavilo bilo riješeno na način kako je MOL očekivao”, rekao je Valinčić.

Dodao je da je arbitražni pravorijek izvršiv u ovom trenutku te da rok kad Hrvatska treba platiti već sad teče.

Osvrnuo se na to da Vlada proučava mogućnost revizije, no postavlja se pitanje postoje li uvjeti za to.“Mogućnosti u širem kontekstu pravno-formalno postoje, no te osnove da bi revizija bila dopuštena su vrlo uske i striktno limitirane na pitanja koja se tiču pravednosti samog postupka, ne toliko preispitivanja sadržaja same odluke. Mi procjenjujemo, ne znamo što Hrvatska planira, ali pravno su te mogućnosti jako sužene”, rekao je Valinčić.

Hrvatska je također osporavala nadležnost arbitražnog suda da odlučuje o povredama Ugovora o energetskoj povelji zbog protivnosti nadležnosti s pravom EU-a.

No, što bi značilo kad Hrvatska ne bi priznala sud u Washingtonu?

“Postoji dvojaka poruka. Striktno pravno, to bi bilo kršenje vašingtonske konvencije temeljem koje je Hrvatska preuzela dužnost i obvezu da poštuje odluke suda. Kada bi rekla da ne priznaje odluku, došlo bi do kršenja te konvencije. S druge stane, čini mi se da bi to poslalo negativnu poruku vanjskim investitorima”, zaključio je Valinčić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI