OD OVOGA DRHTE PLENKOVIĆ I HDZ! Opaka igra: Predsjednik ima plan koji bi promijenio kompletnu političku scenu u zemlji

Foto: Franko Colori / CROPIX

Tradicionalno se približavamo medijskoj “sezoni kiselih krastavaca”, odnosno razdoblju u kojem obično političari i važni javni službenici povlače ručnu kočnicu i zaboravljaju na brige te odlaze na ljetni odmor. To najčešće za medije znači manjak materijala i fokusa pa se okreću apokaliptičnim objavama o meduzama, morskim psima i cijeni kave na Stradunu.

Ipak, prema svemu sudeći, ove godine sezone kiselih krastavaca, nasreću ili nažalost, neće biti. Ruska invazija na Ukrajinu, sankcije koje Europska unija i Sjedinjene Američke Države nameću Rusiji, koje zasad više pogađaju stanovnike Europe negoli Putina i njegovu ratnu mašineriju, pojačane političke tenzije na Dalekom istoku oko Tajvana, gdje Amerikanci i Kinezi već uvelike zveckaju oružjem, realna mogućnost izbijanja Trećeg svjetskog rata s nesagledivnim posljedicama za cjelokupno stanovništvo, postepidemijska kriza i galopirajuća inflacija, kao i stalne prijetnje dežurnih medijskih korona zvijezda da nas na jesen čeka neki novi val koronavirusa plijenit će pozornost javnosti i u idućim mjesecima.

On je tu

No ni u našoj maloj zemlji koja nije imuna na globalne sukobe neće biti nimalo dosadno. Političar koji će vrlo vjerojatno pridonijeti tomu da narod ne dobije priliku da se odmori od politike svakako je predsjednik Zoran Milanović koji svojim izjavama i miješanjima u sve pore života nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Neki ga zbog njegove otvorenosti i ‘birtijaškog’ načina izražavanja mrze, no prema anketama je ipak trenutno najpopularniji političar u zemlji, a ono što govori itekako ima odjeka u zemlji i u svijetu. Posvađao nas je s Finskom i Švedskom zbog njihova ulaska u NATO-savez, a bez njega bi ministar obrane Mario Banožić odradio svoj mandat u maniri nevidljivog činovnika, no sada je postao glavna smetnja premijeru Plenkoviću i njegovoj stranci. Sam premijer Milanovića više ne može vidjeti jer dobro zna da on s Pantovčaka budno motri svaki njegov potez te će i na najmanju grešku uzvratiti višestrukim udarom od kojega glava neće boljeti samo Plenkovića, kojemu posebno smeta Milanovićevo zbližavanje s Hrvatima iz Bosne i Hercegovine koji su uvijek bili sigurno biračko tijelo Hrvatske demokratske zajednice.

Predsjednik s karakterom, novi heroj desnice, nasljednik Franje Tuđmana, izdajica ljevice, ruski čovjek na Pantovčaku, krkan, zolja s Pantovčaka, sve su to epiteti koje je predsjednik Zoran Milanović zaradio u dosadašnjem trajanju svojeg predsjedničkog mandata i može se očekivati da svoje istupe neće zamijeniti kupanjem na Jadranu, nego će koristiti svaku priliku da ostane u žiži javnosti kao što to radi iz tjedna u tjedan.



“Predsjednik s karakterom” zapravo je bio slogan njegove predsjedničke kampanje koji u najmanju ruku i opisuje način Milanovićeve komunikacije i političkog djelovanja i aktivnosti otkad je preuzeo predsjedničku fotelju od HDZ-ove Kolinde Grabar-Kitarović koja je svojom pojavom i ponašanjem, kada se usporedi s potezima aktualnog predsjednika, izgledala kao teta iz vrtića.

Šok na šok

Od dana preuzimanja predsjedničke štafete od Plenkovićeve kandidatkinje, ovaj je novi Milanović zaprepastio cijeli niz političkih analitičara, komunikacijskih stručnjaka, kao i kolege s političke scene, brojne predstavnike udruga civilnog društva te raznorazne intelektualce i društvene kroničare. Članovi raznih lijevih udruga koji su na kritike s desnog političkog spektra reagirali na uglavnom prokušan način govoreći da s ljudskim šljamom i seljačinama neće ni razgovarati jer je to ispod praga ljudskog dostojanstva ostali su u nemalom šoku kada ih je počeo udarati netko s njihova političkog spektra, te je bilo očito da zapravo nemaju ni pravi odgovor na postavljena pitanja.

Kao političar koji je na vlast došao uz potporu kompletnog lijevog političkog spektra i pridruženih simpatizera i udruženja, a danas je jedan od miljenika političke desnice i prikrivena simpatija čak i pojedinih HDZ-ovaca, Milanović je pravi primjer političkog zaokreta koji još ne mogu dokučiti ni najveći politički analitičari, kao ni Milanovićevi bivši pa ni sadašnji suradnici.

Velik broj ispitanika u anketama koje ispituju trenutno stanje javnog mnijenja smatra ga vođom desnice, ali i najjačim svojevrsnim predstavnikom oporbe Plenkoviću i vladajućoj garnituri. Njegovi stavovi o Bosni i Hercegovini odzvanjaju sve od Europe do SAD-a, udarci koje Milanović zadaje ministru Mariju Banožiću iz tjedna u tjedna živciraju Plenkovića više od afera koje pogađaju njegove ministre, a i snažni stavovi protiv kontradiktornih epidemioloških mjera, bezrezervna podrška branitelja koji su ga donedavno mrzili težak su kamenčić u cipeli premijeru i HDZ-ovcima. Zbog svega toga, sve se više analitičara, ali i sudionika političke arene pita koji je zapravo Milanovićev konačni cilj i kamo će “predsjednik s karakterom” nakon završetka predsjedničkog mandata.

Puni iznenađenja

Zasad još nema jasne potvrde koji je Milanovićev plan za budućnost, hoće li se kandidirati za novi mandat te što ako u tom slučaju izgubi, a za takvo što izgledi su trenutno jako slabi jer uživa veliku popularnost, ali u politici se nikad ne zna, popularnost mu zbog nekog njegova ispada koji neće najbolje ‘sjesti’ građanima može naglo pasti, ili može izgubiti na izborima kao što je izgubio i Ivo Josipović iako je u doba održavanja izbora bio još popularniji od Milanovića. No Milanović ništa ne prepušta slučaju pa je oko sebe okupio velik broj savjetnika, među kojima je svakako najglasniji bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić pa mnogi smatraju da je on i stvarni tvorac novog grandioznog predsjednikova plana.

Iz izvora bliskog predsjedniku doznali smo za pomalo nevjerojatan scenarij o kojemu se sve više šuška na hodnicima predsjedničke vile. Postoji scenarij prema kojemu se Zoran Milanović neće kandidirati za novi predsjednički mandat, nego će kao kandidat više političkih opcija izaći na parlamentarne izbore i pokušati poremetiti planove HDZ-u te ga uzdrmati do temelja. Ono što je posebno intrigantno jest što bi se dogodilo ako Milanovićeva opcija pobijedi na tim parlamentarnim izborima.

“Postoji mogućnost o kojoj se sve više govori, no to se zasad čini kao daleka budućnost. Postoji plan da Zoran Milanović izađe na izbore s nekoliko političkih opcija dosta širokog spektra. No on tada ne bi otišao i prisegnuo za premijera. Njegov zadatak i plan u tom slučaju bio bi da svojim karakterom kojim dominira za vrijeme predsjedničkog mandata pomogne toj jednoj široj koaliciji da dođe na vlast.

Kada bi njegova koalicija osvojila većinu glasova birača, on bi se povukao i ne bi išao za premijera. Nakon toga Milanović bi zagrabio u još jednu predsjedničku kampanju i pokušao se vratiti na Pantovčak. U tom slučaju, strukture iza Zorana Milanovića osvojile bi i parlament i Pantovčak, što bi bio ogroman zalog za tektonske promjene na hrvatskoj političkoj sceni.”

Maštovit projekt

“Tim činom koji bi, prema trenutnoj praksi izbornih ciklusa Milanović kojeg tijekom cijele karijere prati stigma pomalo lijenog čovjeka trebao odrađivati nekoliko godina, on bi uzdrmao hrvatski politički prostor i jednoj grupaciji osigurao veliku moć i ostavio mogućnost za promjene, bilo nabolje ili na lošije. U tom nevjerojatnom političkom obratu HDZ bi otišao u debelu oporbu i počelo bi njegovo nepovratno slabljenje koje bi na koncu moglo dovesti i do samog raspada stranke koja je ionako prepuna afera”, opisao nam je naš izvor ovaj vrlo zanimljiv plan.

Kontranapad je to iz Milanovićeva tabora na sve veći pritisak od HDZ-ovaca i partnera i pozivanje na opoziv predsjednika, što je u fokus prošle godine stavio HDZ-ov upravljač lutaka iz sjene, prekaljeni Vladimir Šeks, i nastavio gurati predsjednik Sabora i vječni drugi čovjek stranke Gordan Jandroković, koji ne krije svoje političke ambicije, te mu je jedan od ciljeva predsjednička fotelja na Pantovčaku, jer uz živog Plenkovića nikada neće postati predsjednik Vlade, a nakon te funkcije mogao bi se mirno povući u političku mirovinu smijući se svima onima koji su ga zvali Njonjo.

Druga i ne manje izgledna opcija jest da Milanović na krilima pozitivnih dojmova šireg kruga birača od onog koji ga je doveo na Pantovčak odluči ugrabiti drugi predsjednički mandat i nakon toga otići u političku mirovinu. Upućeni svjedoče da njegovi najbliži suradnici već razmatraju sve opcije kako bi se jedna od najprepoznatljivijih hrvatskih političkih persona od osamostaljenja osigurala za budućnost… Politika je umijeće mogućeg i posljednjih godina gledamo ogromne zaokrete, a nekako je Zoran Milanović uvijek jedan od sudionika iznenađujućih i nepredvidljivih događaja i odluka pa su sve opcije na stolu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI