OD OVOGA ĆE NAS ZABOLJETI GLAVA! Cijene goriva bi mogle otići u nebo: Naftni stručnjak iznio crne prognoze

Foto: Duje Klaric/Cropix

Europska komisija predstavila je novi paket sankcija Rusiji. Između ostalog, predviđa se postupno uvođenje zabrane uvoza ruske nafte i naftnih prerađevina. Što se goriva i cijena u Hrvatskoj tiče ono je već sada preskupo.

Koliko će se novi paket sankcija prema Rusiji odraziti na cijene u Hrvatskoj komentirao je naftni stručnjak i bivši ministar gospodarstva Davor Štern. Koliko zapravo Hrvatska ovisi o ruskoj nafti?

“Naftu za Hrvatsku kupuje MOL, ne znam točno koji je omjer kupovine ruske nafte i nafte iz Azejbardžana. Ali smo uvijek ovisili o određenoj količini ruske nafte koja je dolazila morskim putem u Omišalj”, kazao je Štern za Dnevnik Nove Tv.

Mi ponajviše moramo gledati prema tome kako će se Mađarska postaviti u slučaju embarga, ističe Štern.

“Ako dođe do onoga o čemu se govori, da će Mađarska i Slovačka biti izuzete od sankcija jerMOL je vlasnik rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj, sretna je okolnost da smo u okviru MOL-ove grupe. Derivati iz te dvije zemlje će dolaziti u Hrvatsku bez obzira na ograničenja”, objasnio je Štern.O tome kolika bi u tom slučaju mogla biti cijena benzina, Štern kaže kako je teško o tome govoriti.

“Danas je porasla cijena nafte za četiri posto pa je prema kraju dana pala tri posto. Bit će posljedice takvih odluka i nafta bi mogla porasti od nekakvih 130 ili 140 dolara po barelu. Dolar je poskupio u međuvremenu, porasla mu je vrijednost”, navodi.

“Ne bih isključio cijenu od 15 do 20 kuna po litri”, rekao je Davor Štern.

Štern navodi da, ako će udarac Europe i njezinih sankcija na rusku naftu dovesti do toga da će nafte nestati – teško da će se nedostatak moći nadomjestiti.

“Ostali proizvođači, zemlje OPEC-a, pogotovo Venezuela koji je veliki izvoznik, su prijatelji Rusije i teško da će povećati proizvodnju. Rusija ima i druge načine izvoza nafte jer to nisu sankcije Ujedinjenih naroda nego samo Europe”, kazao je.

Sreća za Hrvatsku je da ima riječku rafineriju, ja se nadam da je ona u punom pogonu jer je bila zatvorena nekoliko mjeseci, a Sisak je već dugo zatvoren”, kazao je Štern.

“Očekujem da će u ovakvoj situaciji cijene porasti. Ako se to ne dogodi, to će biti za mene ugodna vijest i bit ću u krivu, ali bit će mi drago da sam u krivu”, zaključio je Štern.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI