OD OTVARANJA PREDSTEČAJA DIV GRUPE: Dodatnih novih nepodmirenih obveza u visini 5,64 milijuna kuna

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Div grupa d.o.o. je krovna tvrtka poduzetnika Tomislava Debeljaka. Tvrtkina predstečajna povjerenica Irena Kelava podnijela je izvješće u kojem se navodi da je dosad zaprimljeno više od 400 prijava tražbina vjerovnika na više od 15 tisuća stranica. No, to sve još uvijek nije dostavljeno sudu.

Kelava ističe da je od pokretanja predstečaja potkraj travnja, Div grupa nastavila redovno poslovanje te da ima 786 zaposlenih radnika i prosječne mjesečne priljeve od 30 milijuna kuna.

Piše i kako od otvaranja predstečaja Div grupa ima novih nepodmirenih obveza od 5,64 milijuna kuna. Predstečajna povjerenica podsjeća da je ročište radi ispitivanja tražbina zakazano za 31. kolovoza.

Trgovački sud u Zagrebu potkraj travnja zaprimio je prijedlog za otvaranje predstečaja Div grupe u kojem se kao razlog navode evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna.

Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka podnio je sâm dužnik preko ovlaštenog odvjetničkog ureda, a u dostavljenoj dokumentaciji posebno se ističe kako je Div grupa matično društvo grupacije koja zapošljava ukupno 4000 radnika, od kojih 862 radnika neposredno zapošljava ta Debeljakova krovna tvrtka.



U prijedlogu je pisalo kakoje “u tom smislu dužnik trenutno najveći poslodavac u gradu Kninu te zapošljava 15 posto od ukupnog radno sposobnog stanovništva grada”.

“Pored navedenog, dužnik je vlasnik najveće tvornice standardnih vijaka u Europi, koja plasira svoje proizvode na zahtjevno europsko tržište, osobito tržište EU, kao i na tržišta sjeverne Afrike, Srednjeg Istoka i Amerike”, navodilo se u u prijedlogu.

Div grupa, osim što je specijaliziran za projektiranje, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda, preko povezanih društva grupacije izravno utječe na obavljanje specifičnih djelatnosti, uključujući i brodogradnju, koja nesporno predstavlja strateški važnu industriju za Hrvatsku, istaknuto je u podnesku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI