OD NOVE GODINE NOVOSTI ZA RODITELJE: Evo koliko će iznositi naknada za roditelje djece s teškim smetnjama u razvoju

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Iz Vlade su u ponedjeljak priopćili kako 1. siječnja na snagu stupa izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

“Razgovaralo se o naknadi koja se odnosi na dopust roditelja djece sa teškim smetnjama u razvoju do osme godine života te o inicijativi da se naknada sa sadašnjih 2300 kuna poveća na 4000 kuna”, kazala je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić nakon sastanka Udruge Sjena i Građanske inicijative roditelja djece s teškoćama u razvoju u Vladi.

Dodala je da se razgovaralo i o nizu otvorenih pitanja koje roditelje muče u ovom trenutku, a to su uglavnom međuresorna pitanja, iz zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi pa je najavila da će se za dva tjedna održati sastanak s većim brojem resora.

Inače, Građanska inicijativa roditelja djece sa teškoćama u razvoju zahtjeva poboljšanje statusa roditelja djece sa težim teškoćama u razvoju koji koriste dopust za njegu djeteta, kao i povećanje novčane naknade za dopust za njegu.

Josić je komentirala i problem neupisane djece u vrtiće.



Ističe da “o tome trebaju voditi brigu lokalne samouprave kao osnivači predškolskih ustanova”.

“Ako dižemo rodiljne i roditeljske naknade, onda ne možemo zaboraviti i ovu populaciji koja već više od deset godina živi na proračunskoj osnovici od 3328 kuna. Ne možemo ju zaboraviti, to je velik propust izvršne vlasti”, naglasila je predsjednica Udruge Sjena Suzana Rešetar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI