OČEKUJE NAS POLITIČKI BURAN TJEDAN Konstituiranje Hrvatskog sabora i Vlade. Milanović neće doći na svečanu sjednicu

screenshot

Ovoga tjedna započinje novo četverogodišnje razdoblje vladavine HDZ-a, a za to vrijeme očekuje se burno suprotstavljanje oporbe prijedlozima vladajućih što bi trebalo pridonijeti dinamici i rješavanju problema u gospodarskom i političkom životu Hrvatske.

Prije konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora u srijedu, 22. srpnja, danas će novi/stari predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić održati sastanak u Saboru s predstavnicima oporbe kako bi se dogovorili oko njihovih prijedloga u vezi dva potpredsjednika Sabora te potpredsjednika i članova saborskih odbora. Oni će se oformiti na prvoj saborskoj sjednici.

I dok čekamo da se tijekom dana razriješi problem tko će biti potpredsjednici iz redova oporbe, HDZ-ovi potpredsjednici i dalje će biti Željko Reiner i Ante Sanader. Bačić ostaje predsjednik Kluba zastupnika vodeće političke stranke.

Iz redova manjina, doznaje se, potpredsjednik će najvjerojatnije i dalje biti Furio Radin.

Hoće li potpredsjednici SDP-a biti Siniša Hajdaš Dončić ili v.d. predsjednik stranke Zlatko Komadina, a iz Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, još uvijek nije poznato. Spominje se da bi Milan Vrkljan iz Škorinog pokreta trebao biti predsjednik Kluba zastupnika.Nakon ovog sastanka, u 16 sati će se u hotelu Westin održati sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj će se raspravljati o svim točkama dnevnog reda Sabora, o prijedlogu za predsjednika Gordana Jandrokovića i potpredsjednike Sabora, za osnivanje Kluba zastupnika i predsjednike i potpredsjednike, te zamjene radi nespojive dužnosti.

Plenković će predstaviti ministre

Nakon toga očekuje se da će Andrej Plenković predstaviti 16 novih ministara u Vladi.

utorak, 21. srpnja održat će se sjednica aktualne Vlade, a istoga dana poslije podne ili navečer HDZ održava i sjednicu svog Kluba zastupnika. Nakon toga će se na sastanak pozvati i zastupnici nove vladajuće većine iz redova manjinaca, HSLS-a, HNS-a i Reformista.

Pretpostavlja se da će zastupnici vladajuće većine predložiti Hrvatskom saboru novi Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, koji će definirati novu, manju Vladu.

srijedu, 22. srpnja u 10 sati počinje i konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora.

Zanimljivo je kako će se dogoditi presedan jer, kako je najavio, hrvatski predsjednik Zoran Milanović neće doći na tu sjednicu. Iako ga ništa ne obvezuje da dođe na tu svečanost ipak je neobično da on, za razliku od svojih prethodnika, ne želi doći čime se može zaključiti da na neki način omalovažava konstituiranje zakonodovano tijelo i njegovih legalno izabranih članova na nedavno održanim parlamentarnim izborima.

Tu svoju odluku Milanović objašnjava kako je on “svoju Ustavnu dužnosti ispunio”.

No, bilo kako bilo, Hrvatski sabor će krenuti s radom, a zastupnici će, prema epidemiološkim uvjetima, morati nositi maske te dezinficirati ruke.

U glavnom dijelu dvorane zbog poštivanja socijalne distance, sjedit će 89 zastupnika dok će ih 54 biti na galeriji. Osmero zastupnika bit će u manjoj dvorani koja se nalazi do sabornice. Pri dolasku u Hrvatski sabor svi će dobiti Ustav, poslovnik i vodič za zastupnike.

Nakon izbora predsjednika, čime se konstituira Sabor, Gordan Jandroković će predložiti dnevni red sjednice na kojem će se naći izbor predsjednika, potpredsjednika i članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), zatim izvješće MIP-a o provedenim izborima, potom slijedi davanje prisege zastupnika, izbor potpredsjednika Sabora, prijedlog odluke o razrješenju i imenovanju zamjenika tajnika Sabora i tajnika plenarne sjednice, te izbor predsjednika, potpredsjednika i članova Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, Odbora za zakonodavstvo, Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove.

U nastavku sjednice predsjednik Sabora predložit će dnevni red radnog dijela izvanredne sjednice Sabora – planira se rasprava i izglasavanje novog Zakona o ustrojstvu i djelokruga ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kako bi Zakon, nakon objave u Narodnim novinama, mogao stupiti na snagu sljedeći dan.

Sjednica Sabora i Vlade prije desetodnevnog odmora

četvrtak, 23. srpnja u 10 sati predstavit će se program nove Vlade i ministara u Saboru. Predsjednik hrvatske Vlade, prema poslovniku, predstavlja Vladu u cijelosti. Planira se da se isti dan glasuje o programu i o povjerenju Vladi.

Nova Vlada će svoju prvu sjednicu održati u petak 24. srpnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. S te će sjednice Saboru u prvo čitanje uputiti Zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa.

Očekuje se da će sljedeći tjedan odnosno u utorak 28. srpnja o Zakonu o obnovi Zagreba u Saboru raspravljati nadležni odbori. Već sljedećeg dana, u srijedu 29. srpnja plan je da se i na izvanrednoj sjednici Sabora raspravlja, a možda i glasa o tom Zakonu.

Nakon svega toga, zastupnici u Hrvatskom saboru idu na kraći odmor jer je plan da se ponovno pokraj kolovoza sazove nova izvanredna sjednica. I novi ministri u Vladi idu na desetodnevni odmor i to nakon 4. i 5. kolovoza.

Hrvatski sabor jesensko zasjedanje počinje 15. rujna. Ipak će taj datum ovisiti o Vladi, odnosno kada će se početi slati novi zakonski prijedlozi.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI