OČEKIVALI DRUGAČIJU PRESUDU: USKOK najavio žalbu na oslobođajuću presudu Sanaderu

Screenshot

Nakon što je sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu nepravomoćno oslobodilo bivšeg premijera Ivu Sanadera optužbe za ratno profiterstvo u aferi Hypo, USKOK je najavio žalbu Visokom kaznenom sudu.

“Očekivali smo osuđujuću presudu. Ne slažemo se sa sudom da u ovom predmetu nema elemenata kaznenog djela ratnog profiterstva ni da bi se nerazmjer imovinske koristi trebao gledati isključivo financijski”, rekla je Marija Vučko, zamjenica ravnateljice USKOK-a.

Istaknula je kako je Sanader iskoristio ratno stanje da bi sebi pribavio korist te da USKOK smatra kako je korist nerazmjerna upravo prema kriterijima koje iznosi Ustavni sud u svojoj odluci. U USKOK-u smatraju kako su ostvarena sva dodatna obilježja koja su navedena kao element počinjenja kaznenog djela ratnog profiterstva.

Nakon oslobađajuće presude, Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković je rekla presuda nije sporna niti je se može politizirati.

“Nerazmjerna korist o kojoj je sud govorio ne može biti moralna šteta ugledu Republike Hrvatske. Možda će tužiteljstvo imati više sreće na Visokom kaznenom sudu gdje ima svoje zagovaratelje”, naglasila je Sloković.



Najavila je i objedinjavanje ranijih Sanaderovih presuda, ali nije htjela nagađati koliko bi još Sanader moga biti iza rešetaka.

Njegov branitelj Čedo Prodanović je rekao kako je Zakon o ratnom profiterstvu unio dosta dvojbi s obzirom na to da se raspravljalo o djelima koja su u zastari.

Dodao je kako je “ovo revolucionarno pravo što radi tužiteljstvo”.

Predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog sud Saša Lui je, obrazlažući presudu, istaknula da Zakon o nezastarijevanju ne precizira iznos kojim se definira nerazmjerna korist koja mora biti takva da ozbiljno ugrožava stabilnost države.

“Šteta za Republiku Hrvatsku je prije svega moralnog karaktera u vidu nepovjerenja u institucije. Takvu štetu predstavlja svaki nezakoniti postupak nekog dužnosnika, ne samo u ratno vrijeme”, zaključila je Lui naglasivši kako je nastupila apsolutna zastara za osnovno kazneno zlouporabe položaja i ovlasti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI