OBVEZNE COVID POTVRDE ZA DRŽAVNE I OPĆINSKE SLUŽBENIKE? Procurili detalji o pooštravanju mjera

Ilustracija: Pixabay

Broj novozaraženih koronavirusom ponovno je značajno porastao, a ministri Davor Božinović i Vili Beroš najavili su pooštravanje mjera.

Na sjednici vlade nove mjere najavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a nakon sjednice sve je potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš dodavši kako će mjere biti objavljene sutra na presici Stožera.

Iz ustiju ministara moglo se čuti samo o širenju upotrebe covid-potvrda koje su u ovom trenutku obvezne samo u zdravstvu i socijalnoj skrbi, no bez preciziranja na što bi se to sve odnosilo.

Kako doznaje Index, nije riječ o širokoj primjeni potvrda koja bi obuhvaćala kafiće, restorane i šoping-centre, već se uglavnom uvode u državne i javne službe, za zaposlenike i korisnike njihovih usluga.

To znači da će i svi koji rade u nekim državnim ili lokalnim institucijama za dolazak na posao morati imati covid-potvrdu, ali da će tu potvrdu morati imati i građani koji u javne institucije dođu nešto obaviti.



Zasad je neizvjesno tek hoće li se i na koji način uvesti covid-potvrde u sustav školstva i obrazovanja. Zbog toga su iz Stožera i vlade imali niz razgovora s ministrom obrazovanja. S odlukom se navodno ne želi ubrzati bez da se utvrdi točno kako će se provoditi. Naime, postoje i škole s tek jednim učiteljem pa nije jasno kako bi se, kada bi takav učitelj odbio izvaditi covid-potvrdu, izvodila nastava.

Radikalnih koraka kada su u pitanja okupljanja neće biti, skratit će se tek vrijeme svih okupljanja tako da će biti moguća najduže do 24 sata. Raspravlja se o tome da se jedino za svadbe dozvoli nešto kasniji fajrunt, do 1 ili 2 sata. Na onim okupljanjima na kojima još nisu bile obavezne, covid-potvrde će sada biti uvjet.

Od smanjenja dozvoljenog broja ljudi na okupljanjima, prema posljednjim informacijama, zasad se odustalo iako se i o tome razgovaralo.

Neke odluke počet će se primjenjivati u ponedjeljak, a s covid-potvrdama u državnim i javnim službama bi se krenulo za tjedan dana kako bi se ljudima ostavilo dovoljno vremena za prilagodbu novim pravilima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI