OBULJEN KORŽINEK UVJERENA DA ĆE SE OBNOVA UBRZATI: ‘Nema te imaginarne države koja može ići od kuće do kuće i obnavljati, svaka je kuća drugačija’

Sanjin Strukic/PIXSELL

Prije točno dvije godine Zagreb je pogodio strašan potres. O obnovi koja još uvijek nije počela kako treba i tko je za to odgovoran za N1 je govorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. 

“Mi smo od samog početka znali da će ovakav potres u samom centru glavnog grada tražiti dosta vremena. Nerealno su dizana očekivanja da obnova može početi odmah. Zna se koji je proces već za javnu zgradu koja ima čisto vlasništvo, a kamoli u situaciji da je najveći dio štete nastao na višestambenim zgradama gdje su različiti vlasnici i stupnjevi oštećenja. Istovremeno se dogodila još veća šteta na Baniji. Svi bismo voljeli da ide brže, međutim mislim da svi dionici koji sudjeluju u tom procesu daju svoj maksimum”, rekla je ministrica.

No, uvjerena je kako će se obnova ubrzati.

“Zaista je bilo teško odlučiti se oko zakonskog modela jer mi ovdje javnim novcem u jednom dijelu Hrvatske obnavljamo privatnu imovinu. Nije lijepo govoriti – puno je papirologije. Ne možete doći i zgradu obnavljati ako se vlasnik nije usuglasio. Nema te imaginarne države koja može ići od kuće do kuće i obnavljati, svaka je kuća drugačija. Sada imate neke tipske projekte zamjenskih kuća, ali imate jako puno mjesta gdje zamjenske kuće ne možete graditi. To je zahtjevno i to traje”, istaknula je Nina Obuljen Koržinek.

Govorila je o modelu samoobnove, što je, kako je ustvrdila, još u startu zagovarala Vlada.



“Zakonski okvir postoji i omogućio je da ćete dobiti financiranje. Procedure se moraju provesti i na njima radi jedan određeni broj ljudi. Trebalo je ustrojiti fond, ustrojiti druge službe u ministarstvima”, naglasila je.

Dodala je kako bi sve išlo brže da smo imali i da imamo bolje uređene vlasničke i suvlasničke odnose, a i bolje uređenu obvezu vlasnika da skrbe o svojim nekretninama.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI